UPSC CDS 2021 PAPER

UPSC CDS 2 Exam 14 Nov 2021 Paper (General Knowledge) (Answer Key)

संघ लोक सेवा आयोग UPSC (Union Public Service Commission) द्वारा आयोजित CDS – (Combined Defence Services) Exam (II) – 2021 की परीक्षा दिनांक 14 नवम्बर 2021 को सम्पन्न हुई। इस परीक्षा का सामान्य ज्ञान (General Knowledge) का प्रश्नपत्र  उत्तर कुंजी (Exam Paper With Answer Key) सहित यहाँ पर उपलब्ध है।

UPSC (Union Public Service Commission) conducted the CDS (Combined Defence Services) II Exam – 2021. CDS II 2021 Paper held on 14 November 2021. This paper is General Knowledge Section. UPSC CDS (II) 2021 General Knowledge Paper Answer Key available here.

Exam  – UPSC CDS (II) 2021
Organized by – UPSC
Subject – General Knowledge
Date of Exam – 14th November, 2021
SET – B
Number of Question  –
120

Read Also…  

UPSC CDS (II) Exam – 14 Nov 2021 Paper (General Knowledge – सामान्य ज्ञान) – (Answer Key)
UPSC CDS (II) Exam – 14 Nov 2021 Paper (General Knowledge) – (Answer Key)
UPSC CDS (II) Exam – 14 Nov 2021 Paper (English) – (Answer Key)

UPSC CDS (II) Exam 2021
General Knowledge
(Answer Key)

1. निम्नलिखित प्राचीन भारतीय राजाओं में से किसकी प्रशंसा प्रयाग प्रशस्ति में अलंकृत शब्दों में की गई ?
(a) अशोक
(b) हर्षवर्धन
(c) समुद्रगुप्त
(d) बिंदुसार

Show Answer/Hide

Answer – (C)

2. आत्म-सम्मान आंदोलन किसने प्रारंभ किया था ?
(a) बी.आर. अंबेडकर
(b) ज्योतिबा फुले
(c) ई.वी. रामास्वामी नायकर
(d) जवाहरलाल नेहरू

Show Answer/Hide

Answer – (C)

3. प्राचीन भारतीय ग्रंथों में वर्णित प्राचीन शहर तक्षशिला की अवस्थिति का निरूपण किसने किया ?
(a) अलेक्जेंडर कनिंघम
(b) आर.डी. बैनर्जी
(c) जॉन मार्शल
(d) दया राम साहनी

Show Answer/Hide

Answer – (A)

4. निम्नलिखित में से कौन जैन आचार्य नहीं हैं ?
(a) भद्रबाहु
(b) खेमा
(c) हरिभद्र
(d) सिद्धसेना दिवाकर

Show Answer/Hide

Answer – (B)

5. भारत में, महात्मा गाँधी की पहली महत्त्वपूर्ण सार्वजनिक उपस्थिति कहाँ हुई ?
(a) चंपारण (1917)
(b) खेड़ा (1918)
(c) बनारस हिंदू विश्वविद्यालय के उद्घाटन समारोह में (1916)
(d) रॉलेट सत्याग्रह (1919)

Show Answer/Hide

Answer – (C)

6. पतंजलि के महाभाष्य के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार कीजिए:
1. इसमें कौटिल्य का उल्लेख है।
2. यह व्याकरण ग्रंथ है और इसमें ऐतिहासिक व्यक्तित्वों का संदर्भ केवल प्रसंगवश आया है।
उपर्युक्त कथनों में से कौन-सा/कौन-से सही है/हैं ?
(a) केवल 1
(b) केवल 2
(c) 1 और 2, दोनों
(d) न तो 1, न ही 2

Show Answer/Hide

Answer – (B)

7. निम्नलिखित में से किससे किसी पण्य का माँग वक्र के अनुदिश उतार-चढ़ाव हो सकता है ?
(a) इसकी कीमत में परिवर्तन
(b) अन्य पण्यों की कीमत में परिवर्तन
(c) उपभोक्ता की आय में परिवर्तन
(d) उपभोक्ताओं की पसंद और प्राथमिकताओं में परिवर्तन

Show Answer/Hide

Answer – (A)

8. निम्नलिखित में से कौन-सी किसी चयनित क्रियाकलाप की अवसर लागत है ?
(a) तुरंत देय लागत
(b) तुरंत देय लागत और सरकार द्वारा वहन की गई लागत
(c) छोड़ दिए गए सभी अवसरों का मूल्य
(d) सर्वोत्तम के बाद के विकल्प का मूल्य, जिसे छोड़ दिया गया है

Show Answer/Hide

Answer – (D)

9. निम्नलिखित में से कौन-सा कथन वर्ष 2014-19 के दौरान भारत में किए गए सामाजिक क्षेत्र व्यय (राज्यों और संघ सरकार, दोनों को मिलाकर) के संदर्भ में सही है?
(a) शिक्षा पर किया गया व्यय जी.डी.पी. का 5% था।
(b) स्वास्थ्य पर किया गया व्यय सामाजिक सेवा व्यय का 4% था।
(c) जी.डी.पी. के प्रतिशत के रूप में शिक्षा पर किए गए व्यय में गतिरोध था।
(d) स्वास्थ्य क्षेत्र में किया गया व्यय कुल व्यय का 10% था।

Show Answer/Hide

Answer – (C)

10. UNDP (यू.एन.डी.पी.) की मानव विकास रिपोर्ट – 2020 के अनुसार, हाल के वर्षों में भारत ने किन HDI (एच.डी.आई.) घटकों में सुधार किया है ?
1. जन्म पर आयु संभाविता
2. विद्यालयी शिक्षा के प्रत्याशित वर्ष
3. प्रति व्यक्ति GNI (जी.एन.आई.)
4. विद्यालयी शिक्षा के माध्य वर्ष
नीचे दिए गए कूट का प्रयोग कर सही उत्तर चुनिए :
(a) केवल 1 और 2
(b) केवल 2 और 3
(c) केवल 1 और 3
(d) 1, 2, 3 और 4

Show Answer/Hide

Answer – (D)

11. दो पक्षकार A और B के बीच किसी शुद्ध स्वैच्छिक विनिमय के संबंध में निम्नलिखित में से कौन-सा सही है ?
(a) A, B का शोषण कर सकता है अथवा इसके विपरीत
(b) दोनों को लाभ हो सकता है; यह दोनों के लिए लाभप्रद स्थिति है
(c) यदि A को लाभ होता है, तो B को अवश्य हानि होगी
(d) दोनों को हानि हो सकती है

Show Answer/Hide

Answer – (B)

12. ‘राज्य की लोक सेवाओं में, न्यायपालिका को कार्यपालिका से पृथक् करने के लिए राज्य कदम उठाएगा’ — यह उपबंध भारत के संविधान के किस भाग में समाविष्ट है?
(a) भाग-4
(b) भाग-5
(c) भाग-6
(d) भाग-7

Show Answer/Hide

Answer – (A)

13. निम्नलिखित में से कौन-से कथन सही हैं?
1. लोकसभा का अध्यक्ष किसी सदस्य को अपनी मातृभाषा में सदन को संबोधित करने की अनुज्ञा दे सकेगा, यदि वह हिंदी में या अंग्रेज़ी में अपनी पर्याप्त अभिव्यक्ति नहीं कर सकता/सकती है।
2. संसदीय समितियों का कार्य हिंदी या अंग्रेज़ी में संपादित किया जाता है।
3. संसदीय समितियों के कार्यवृत्त निरपवाद रूप से हिंदी या अंग्रेज़ी में तैयार किए जाते हैं।
नीचे दिए गए कूट का प्रयोग कर सही उत्तर चुनिए :
(a) 1, 2 और 3
(b) केवल 1 और 2
(c) केवल 2 और 3
(d) केवल 1 और 3

Show Answer/Hide

Answer – (A)

14. भारत के संविधान के अनुच्छेद 12 में यथापरिभाषित शब्द ‘राज्य’ का सही अर्थ निम्नलिखित में से कौन-सा हैं?
(a) इसका आशय केवल भारत सरकार से है।
(b) इसका आशय केवल भारत सरकार और भारत की संसद से है।
(c) इसका आशय केवल भारत सरकार, भारत की संसद, तथा प्रत्येक राज्य की सरकारों और विधान-मंडलों से है।
(d) इसका आशय भारत सरकार, भारत की संसद, प्रत्येक राज्य की सरकारों और विधान-मंडलों, तथा भारत के राज्य-क्षेत्र के भीतर सभी स्थानीय और अन्य प्राधिकारियों से है।

Show Answer/Hide

Answer – (D)

15. राज्य सभा में स्थानों (सीटों) के संबंध में निम्नलिखित में से सबसे बड़ा राज्य कौन-सा है ? (a) आंध्र प्रदेश
(b) बिहार
(c) राजस्थान
(d) कर्नाटक

Show Answer/Hide

Answer – (B)

16. भारत के संविधान के किस अनुच्छेद के अंतर्गत पंचायतों में महिलाओं के लिए स्थानों (सीटों) के आरक्षण का उपबंध किया गया है?
(a) अनुच्छेद 243 ख
(b) अनुच्छेद 243 ग
(c) अनुच्छेद 243 घ
(d) अनुच्छेद 243 ङ

Show Answer/Hide

Answer – (C)

17. टोपरा स्थित अशोक स्तंभ के परिवहन का चित्रित वर्णन किसमें मिलता है ?
(a) तारीख-ए-फिरोज़ शाही
(b) तारीख-ए-शाही
(c) सीरत-ए. फिरोज़ शाही
(d) अकबरनामा

Show Answer/Hide

Answer – (A)

18. निम्नलिखित में से कौन-सा वैष्णव परंपरा का मंदिर है ?
(a) श्रीरंगम
(b) चिदंबरम
(c) गंगैकोंडचोलपुरम
(d) तंजावुर

Show Answer/Hide

Answer – (A)

19. जहाँआरा द्वारा लिखित शेख मुइनुद्दीन चिश्ती की जीवनी किस नाम से जानी जाती है ?
(a) मुनिस अल अरवाह
(b) फवाएद उल फवाद
(c) सीरत उल औलिया
(d) मुरक्का -ए देहली

Show Answer/Hide

Answer – (A)

20. निम्नलिखित में से कौन-सी राष्ट्रीय आंदोलन में उदारवादी राजनीतिक प्रणाली नहीं है ?
(a) विदेशी शासन को उखाड़ फेंकना
(b) सांविधानिक आंदोलन
(c) धीमी, व्यवस्थित राजनीतिक प्रगति
(d) जनमत संग्रहण

Show Answer/Hide

Answer – (A)

UPSC CDS 1 Exam 2021 सामान्य ज्ञान Paper (Official Answer Key)

UPSC (Union Public Service Commission) conducted the CDS (Combined Defence Services) I Exam – 2021. CDS I 2021 Paper held on 07 February 2021. This paper is General Knowledge Section. UPSC CDS (I) 2021 General Knowledge Paper Official Answer Key available here.

Exam  – UPSC CDS (I) 2021
Organized by – UPSC
Subject – General Knowledge
Date of Exam – 07th February, 2021
SET – D
Number of Question  –
120 

CDS Exam (I) 07 Feb 2021 – English Language Paper Click Here
CDS Exam (I) 07 Feb 2021 – General Knowledge Paper (English Language) Click Here
CDS Exam (I) 07 Feb 2021 – General Knowledge Paper (Hindi Language) Click Here

UPSC CDS (I) Exam 2021 Paper
Subject – General Knowledge (Official Answer Key)

1. दी गई विशेषताओं के आधार पर मृदा के प्रकार की पहचान कीजिए :
1. इनमें चूना, लौह, मैग्नीशिया और ऐलुमिना प्रचुर मात्रा में होती हैं।
2. ये सामान्यतः मृत्तिकामय, गभीर और अपारगम्य होती हैं।
3. ये मुख्यतः महाराष्ट्र, मध्य प्रदेश और गुजरात में पाई जाती हैं।
नीचे दिए गए विकल्पों में से सही उत्तर का चयन कीजिए :
(a) लैटेराइट मृदा
(b) लाल एवं पीत मृदा
(c) लवण मृदा
(d) काली मृदा

Show Answer/Hide

Answer – (D)

2. अरेबिका, रोबस्टा और लाइबेरिका निम्नलिखित में से किसकी किस्में हैं ?
(a) कॉफी
(b) चाय
(c) गन्ना
(d) कपास

Show Answer/Hide

Answer – (A)

3. ऐलुमिनियम का निर्माण किससे होता है ?
(a) ताम्र अयस्क से
(b) बॉक्साइट अयस्क से
(c) अभ्रक अयस्क से
(d) मैंगनीज़ अयस्क से

Show Answer/Hide

Answer – (B)

4. जापान को लौह-अयस्क के निर्यात के लिए निम्नलिखित समुद्री पत्तनों में से किसे महत्त्व मिला ?
(a) काँडला
(b) एनोर
(c) कोच्चि
(d) मोरमुगांव

Show Answer/Hide

Answer – (D)

5. निम्नलिखित में से कौन-सा मुद्रा का कार्य नहीं है ?
(a) विनिमय प्रक्रिया में मध्यस्थ के रूप में कार्य करना
(b) मूल्य-संचय के रूप में कार्य करना
(c) लेखा इकाई के रूप में प्रयुक्त
(d) उपभोग विनियमित करने के लिए प्रयुक्त

Show Answer/Hide

Answer – (D)

6. वास्तविक सकल घरेलू उत्पाद का संतुलन स्तर, संभाल सकल घरेलू उत्पाद से कम हो, तो उस स्थिति को या कहते हैं ?
(a) मंदी अंतराल
(b) मुद्रास्फीति अंतराल
(c) माँग-प्रेरित मुद्रास्फीति
(d) आपूर्ति-प्रेरित मुद्रास्फीति

Show Answer/Hide

Answer – (A)

7. सरकार की कुल प्राप्तियों से अधिक अतिरिक्त कुल व्यय, जिसमें ऋण शामिल नहीं हैं, क्या कहलाता है ?
(a) प्राथमिक घाटा
(b) राजकोषीय घाटा
(c) चालू घाटा
(d) पूँजीगत घाटा

Show Answer/Hide

Answer – (B)

8. विनिमय दर एक मुद्रा के मूल्य को अन्य मुद्राओं के सापेक्ष दर्शाती है । मुद्रा की विनिमय-दर के संबंध में निम्नलिखित कथनों में से कौन-सा सही है ?
(a) अस्थायी विनिमय दरें ऐसी दरें होती हैं जिसमें सरकारें अपनी मुद्रा को खरीद कर या बेच कर हस्तक्षेप करती हैं।
(b) नियत विनिमय दरें ऐसी दरें होती हैं जिन्हें सरकारी निर्णयों द्वारा नियत किया जाता है और जो सरकारी कार्रवाई द्वारा क़ायम रखी जाती है ।
(c) ‘ब्रेटन वुड्स प्रणाली के अन्तर्गत विनिमय दरें सोने की कीमतों में उतार-चढ़ाव के अनुसार जारी (फ्लोट) की जाती हैं।
(d) क्लासिकी स्वर्ण मानक के अन्तर्गत विनिमय दरें, डॉलर की क़ीमत के अनुसार नियत की जाती हैं ।

Show Answer/Hide

Answer – (B)

9. फ्राँस्वा बर्नियर निम्नलिखित में से किसके चिकित्सक थे ?
(a) राजकुमार मुराद
(b) राजकुमारी जहाँआरा
(c) सम्राट शाहजहाँ
(d) राजकुमार दारा शिकोह

Show Answer/Hide

Answer – (D)

10. निम्नलिखित में से कौन-सी ब्रिटिश फर्म सूरजमल-नागरमल ग्रुप ने ले ली थी ?
(a) मैलियोड
(b) ऑक्टेवियस स्टील
(c) डेवनपोर्ट
(d) एन्ड्रयू यूल

Show Answer/Hide

Answer – (A)

11. रैयतवाड़ी बन्दोबस्त के संबंध में निम्नलिखित कथनों में से कौन-सा सही नहीं है ?
(a) रैयतवाड़ी बन्दोबस्त दक्षिण और पश्चिमी भारत में अपनाया गया ।
(b) सैद्धान्तिक रूप में रैयतवाड़ी रैयत और राज्य के बीच एक प्रत्यक्ष संविदा थी ।
(c) यह एक कर-संविदा थी जो सामान्यत: 30 वर्ष के लिए वैध थी ।
(d) सैद्धान्तिक रूप में, इससे पूर्ववर्ती अभिजात-वर्ग अर्थात् ज़मींदार और अधिक मज़बूत हुए और किसान वर्ग और अधिक कमज़ोर ।

Show Answer/Hide

Answer – (D)

12. ब्रिटिश भारतीय चिकित्सा सेवा (आई.एम.एस.) के संबंध में निम्नलिखित कथनों में से कौन-सा सही नहीं है ?
(a) आई.एम.एस. वर्ष 1764 में आरंभ हुई ।
(b) इसमें प्रतियोगी परीक्षा द्वारा स्वास्थ्य व्यावसायिकों की भर्ती की जाती थी।
(c) आई.एम.एस. में भारतीयों को कभी प्रवेश नहीं दिया जाता था ।
(d) प्रारंभ में आई.एम.एस. सेना की देखभाल के लिए थी।

Show Answer/Hide

Answer – (C)

13. ईस्ट इंडिया कंपनी ने चीनी व्यापार का एकाधिकार कब खो दिया ?
(a) 1813
(b) 1833
(c) 1838
(d) 1860

Show Answer/Hide

Answer – (B)

14. राष्ट्रीय आपदा प्रबंधन प्राधिकरण के अध्यक्ष कौन हैं ?
(a) प्रधान मंत्री
(b) गृह मंत्री
(c) राष्ट्रपति
(d) स्वास्थ्य मंत्री

Show Answer/Hide

Answer – (A)

15. संसद में ‘निर्णायक मत’ के बारे में निम्नलिखित में से कौन-सा/से कथन सही है/हें ?
1. अध्यक्ष अथवा उस रूप में कार्य करने वाला व्यक्ति यह मत देता है ।
2. प्रथम बार मतदान के अतिरिक्त यह मत दिया जाता है ।
3. मत बराबर होने की दशा में यह मत दिया जाता है ।
4. यथास्थिति बनाए रखने के लिए हमेशा यह मत दिया जाता है।
नीचे दिए गए कूट का प्रयोग करते हुए सही उत्तर का चयन कीजिए :
(a) केवल 1, 2 और 3
(b) केवल 1 और 3
(c) केवल 2 और 4
(d) केवल 3

Show Answer/Hide

Answer – (B)

16. भारत के राज्यक्षेत्र में विधि के समक्ष समता अथवा विधियों के समान संरक्षण की गारंटी, भारत के संविधान के निम्नलिखित में से किस अनुच्छेद के अंतर्गत दी गई
(a) अनुच्छेद 14
(b) अनुच्छेद 15
(c) अनुच्छेद 16
(d) अनुच्छेद 22

Show Answer/Hide

Answer – (A)

17. ‘विधिक प्रत्यक्षवाद’ का सिद्धांत किसके द्वारा विकसित किया गया ?
(a) टी.एच. ग्रीन
(b) थॉमस हॉब्स
(c) जॉन ऑस्टिन
(d) पैट्रिक डेवलिन

Show Answer/Hide

Answer – (C)

18. निम्नलिखित में से किसने कहा कि लोकतंत्र का अर्थ ‘सम्मति से शासन’ की प्रणाली है ?
(a) जॉन लॉक
(b) जे.एस. मिल
(c) जेरेमी बेंथम
(d) जे.जे. रूसो

Show Answer/Hide

Answer – (A)

19. मिल्पा और लदांग निम्नलिखित में से किसके अन्य नाम हैं ?
(a) झूम खेती
(b) मिश्रित कृषि
(c) ट्रक कृषि
(d) बागान खेती

Show Answer/Hide

Answer – (A)

20. मानव विकास के निम्नलिखित में से किस दृष्टिकोण का प्रस्ताव प्रारंभ में अंतर्राष्ट्रीय श्रम संगठन (आई.एल.ओ.) द्वारा किया गया और स्वास्थ्य, शिक्षा, भोजन, जलापूर्ति, स्वच्छता और आवासन पर बल दिया गया ?
(a) कल्याण दृष्टिकोण
(b) मूलभूत आवश्यकता दृष्टिकोण
(c) आय दृष्टिकोण
(d) सामर्थ्य दृष्टिकोण

Show Answer/Hide

Answer – (B)

UPSC CDS 1 Exam 2021 General Knowledge Paper (Official Answer Key)

UPSC (Union Public Service Commission) conducted the CDS (Combined Defence Services) I Exam – 2021. CDS I 2021 Paper held on 07 February 2021. This paper is General Knowledge Section. UPSC CDS (I) 2021 General Knowledge Paper Official Answer Key available here.

Exam  – UPSC CDS (I) 2021
Organized by – UPSC
Subject – General Knowledge
Date of Exam – 07th February, 2021
SET – D
Number of Question  –
120 

CDS Exam (I) 07 Feb 2021 – English Language Paper Click Here
CDS Exam (I) 07 Feb 2021 – General Knowledge Paper (English Language) Click Here
CDS Exam (I) 07 Feb 2021 – General Knowledge Paper (Hindi Language) Click Here

UPSC CDS (I) Exam 2021 Paper
Subject – General Knowledge (Official Answer Key)

1. Identify the type of soil on the basis of the given characteristics :
1. They are rich in lime, iron, magnesia and alumina.
2. They are generally clayey, deep and impermeable.
3. They are mainly found in Maharashtra, Madhya Pradesh and Gujarat.
Select the correct answer from the given alternatives :
(a) Laterite soil
(b) Red and yellow soil
(c) Saline soil
(d) Black soil

Show Answer/Hide

Answer – (D)

2. Arabica, Robusta and Liberica are varieties of
(a) Coffee
(b) Tea
(c) Sugarcane
(d) Cotton

Show Answer/Hide

Answer – (A)

3. Aluminium is manufactured from
(a) Copper ore
(b) Bauxite ore
(c) Mica ore
(d) Manganese ore

Show Answer/Hide

Answer – (B)

4. Which one of the following sea ports gained significance for handling iron-ore exports to Japan ?
(a) Kandla
(b) Ennore
(c) Kochi
(d) Mormugao

Show Answer/Hide

Answer – (D)

5. Which one of the following is not a function of money?
(a) Acts as an intermediate in the exchange process
(b) Acts as a store of value
(c) Used as the unit of account
(d) Used for regulating consumption

Show Answer/Hide

Answer – (D)

6. The situation where the equilibrium level of real GDP falls short of potential GDP is known as
(a) Recessionary gap
(b) Inflationary gap
(c) Demand-side inflation
(d) Supply-side inflation

Show Answer/Hide

Answer – (A)

7. The excess of total expenditure of Government over its total receipts, excluding borrowings, is known as
(a) Primary deficit
(b) Fiscal deficit
(c) Current deficit
(d) Capital deficit

Show Answer/Hide

Answer – (B)

8. Exchange rates state the value of one currency in terms of other currencies. Which one of the following statements with respect to the exchange rate of currency is correct?
(a) Floating exchange rates are rates in which the Governments interfere by buying or selling their currencies.
(b) Fixed exchange rates are rates set by Government decisions and maintained by Government actions.
(c) Under the Bretton Woods System, the exchange rates are floated in terms of rise or fall in price of gold.
(d) Under the classical gold standard, the exchange rates are fixed in terms of price of dollar.

Show Answer/Hide

Answer – (B)

9. François Bernier was physician to
(a) Prince Murad
(b) Princess Jahanara
(c) Emperor Shah Jahan
(d) Prince Dara Shikoh

Show Answer/Hide

Answer – (D)

10. Which one of the following British firms was taken over by Soorajmull-Nagarmull group?
(a) McLeod
(b) Octavius Steel
(c) Davenport
(d) Andrew Yule

Show Answer/Hide

Answer – (A)

11. Which one of the following statements with regard to ryotwari settlement is not correct ?
(a) In southern and western India, the ryotwari settlement was adopted.
(b) Ryotwari was in principle a direct contract between the ryot and the state.
(c) It means a tax contract valid for usually 30 years.
(d) In principle, it strengthened the former elite, the zamindars and weakened the peasantry.

Show Answer/Hide

Answer – (D)

12. Which one of the following statements about the British Indian Medical Service (IMS) is not correct?
(a) IMS began in 1764.
(b) It recruited health professionals by means of a competitive examination. (c) Indians were never admitted to IMS.
(d) The IMS was at first meant to look after the troops.

Show Answer/Hide

Answer – (C)

13. When was the monopoly of China trade lost by East India Company ?
(a) 1813
(b) 1833
(c) 1838
(d) 1860

Show Answer/Hide

Answer – (B)

14. National Disaster Management Authority is headed by
(a) the Prime Minister.
(b) the Home Minister.
(c) the President.
(d) the Health Minister.

Show Answer/Hide

Answer – (A)

15. Which of the following statements regarding the ‘casting vote’ in the Parliament is/are correct ?
1. It is cast by the speaker or a person acting as such.
2. It is cast in addition to voting in the first instance.
3. It is cast in the case of equality of votes.
4. It is always cast to maintain the status quo.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 4 only
(d) 3 only

Show Answer/Hide

Answer – (B)

16. Equality before the law or equal protection of the laws within the territory of India is guaranteed under which one of the following Articles of the Constitution of India ?
(a) Article 14
(b) Article 15
(c) Article 16
(d) Article 22

Show Answer/Hide

Answer – (A)

17. ‘Legal Positivism’ theory was developed by
(a) T.H.Green
(b) Thomas Hobben
(c) John Austin
(d) Patrick Devlin

Show Answer/Hide

Answer – (C)

18. Who among the following said that Democracy means a system of Government by Consent’?
(a) John Locke
(b) J.S. Mill
(c) Jeremy Bentham
(d) J.J. Rousseau

Show Answer/Hide

Answer – (A)

19. Milpa and Ladang are different names for
(a) shifting cultivation.
(b) mixed farming.
(c) truck farming.
(d) plantation agriculture

Show Answer/Hide

Answer – (A)

20. Which one of the following approaches of human development was initially proposed by the International Labour Organisation (ILO) and emphasised on health, education, food, water supply, sanitation and housing ?
(a) Welfare approach
(b) Basic needs approach
(c) Income approach
(d) Capability approach

Show Answer/Hide

Answer – (B)

UPSC CDS 1 Exam 2021 English Paper (Official Answer Key)

UPSC (Union Public Service Commission) conducted the CDS (Combined Defence Services) I Exam – 2021. CDS I 2021 Paper held on 07 February 2021. This paper is English Section. UPSC CDS (I) 2021 English Paper Official Answer Key available here.

Exam  – UPSC CDS (I) 2021
Organized by – UPSC
Subject – English
Date of Exam – 07th February, 2021
SET – D
Number of Question  –
120 

CDS Exam (I) 07 Feb 2021 – English Language Paper Click Here
CDS Exam (I) 07 Feb 2021 – General Knowledge Paper (English Language) Click Here

UPSC CDS (I) Exam 2021 Paper
Subject – English (Official Answer Key)

PREPOSITION AND DETERMINERS

Directions : Each of the following sentences in this section has a blank space with four options. Select whichever preposition or determiner you consider the most appropriate for the blank space and indicate your response on the Answer Sheet accordingly.

1. Don’t go ______ the wind, you will face the music later.
(a) with
(b) for
(c) about
(d) between

Show Answer/Hide

Answer – (A)

2. He has been considered ______ honest contestant in the competition.
(a) an
(b) a
(c) the
(d) one

Show Answer/Hide

Answer – (A)

3. Don’t read ______ the lines. Read the lines.
(a) in
(b) between
(c) on
(d) by

Show Answer/Hide

Answer – (B)

4. The village possesses ______ scenic beauty.
(a) some
(b) a
(c) an
(d) the

Show Answer/Hide

Answer – (B)

5. He is all out to blame everyone ______ his mistakes.
(a) for
(b) in
(c) on
(d) with

Show Answer/Hide

Answer – (A)

6. This is ______ unique system of governance where everyone is the government.
(a) an
(b) the
(c) a
(d) some

Show Answer/Hide

Answer – (C)

7. I will take care ______ myself. You don’t bother about me.
(a) of
(b) about
(c) for
(d) off

Show Answer/Hide

Answer – (A)

8. She is considered ______ nightingale of the college for her melodious voice.
(a) a
(b) an
(c) some
(d) the

Show Answer/Hide

Answer – (D)

9. The room is a bit dark. Could you please turn ______ the light?
(a) on
(b) in
(c) off
(d) away

Show Answer/Hide

Answer – (A)

10. Don’t walk so fast! I can’t keep ______ with you.
(a) in
(b) up to
(c) up
(d) on

Show Answer/Hide

Answer – (C)

PARTS OF SPEECH

Directions : Each of the following sentences has a word or phrase underlined. Read the sentences carefully and find which part of speech the underlined word is. Indicate your response on the Answer Sheet accordingly.

11. The preacher said, “No one is above the all powerful”
(a) Adverb
(b) Place value
(c) Preposition
(d) Verb

Show Answer/Hide

Answer – (C)

12. The most beautiful seven monkeys of the landlord were taken for a stroll
(a) Object
(b) Adjective
(c) Noun phrase
(d) Noun

Show Answer/Hide

Answer – (B)

13. Alas! He has been defeated
(a) Adjective
(b) Adverb
(c) Interjection
(d) Conjunction

Show Answer/Hide

Answer – (C)

14. The man who is in the green shift is the chief of the day
(a) Pronoun
(b) Relative noun
(c) Demonstrative pronouns
(d) Assertive noun

Show Answer/Hide

Answer – (B)

15. He has been living in the jungle for long and he knows all the animals here
(a) Subordinating conjunction
(b) Coordinating conjunction
(c) Preposition
(d) Personal pronoun

Show Answer/Hide

Answer – (B)

16. They have been driving since early morning
(a) Adjective
(b) Adverb
(c) Noun
(d) Comparison

Show Answer/Hide

Answer – (B)

17. This time we woke up to the virus related diseases
(a) Demonstrative
(b) Article
(c) Adverb
(d) Noun phrase

Show Answer/Hide

Answer – (A)

18. Love your neighbour as thyself
(a) Noun
(b) Pronoun
(c) Preposition
(d) Adjective

Show Answer/Hide

Answer – (B)

19. Ravi won the match with a huge margin
(a) Intransitive verb
(b) Transitive verb
(c) Demonstrative verb
(d) Adjective

Show Answer/Hide

Answer – (B)

20. There was an exultation in the group
(a) Adjective
(b) Adverb
(c) Adjectival
(d) Noun

Show Answer/Hide

Answer – (D)

error: Content is protected !!