Rajasthan RSSB 4th Grade Exam – 19 September 2025 Second Shift (Answer Key)

Rajasthan RSSB 4th Grade Exam – 19 September 2025 Second Shift (Answer Key)

September 23, 2025

111. ‘Office Order’ के लिए उपयुक्त हिन्दी शब्द है-
(A) अधिसूचना
(B) अनुस्मारक
(C) परिपत्र
(D) कार्यालय आदेश
(E) अनुत्तरित प्रश्न

Show Answer/Hide

Answer – (D)

112. ‘अर्धसरकारी पत्र’ का प्रयोग निम्नलिखित में से किनके मध्य होता है?
(A) सरकार और जनता के मध्य
(B) विभिन्न सरकारी अधिकारियों के मध्य
(C) सरकारी कर्मचारी और उनके सगे-सम्बन्धियों के मध्य
(D) सरकारी कार्यालय और प्राइवेट कंपनी के मध्य
(E) अनुत्तरित प्रश्न

Show Answer/Hide

Answer – (B)

113. जब कोई सरकारी पत्र, कार्यालय-ज्ञापन या ज्ञापन एक साथ अनेक प्रेषितियों को भेजा जा रहा हो, तो उसे क्या कहते हैं?
(A) परिपत्र
(B) कार्यालय-आदेश
(C) अनुस्मारक
(D) अधिसूचना
(E) अनुत्तरित प्रश्न

Show Answer/Hide

Answer – (A)

114. Fill in the blank in the following sentence with the correct tense:
If he sticks to his exercise regime, he ______ his ideal weight by the end of this year.
(A) had reached
(B) has been reaching
(C) is being reached
(D) will reach
(E) अनुत्तरित प्रश्न

Show Answer/Hide

Answer – (D)

115. Choose the most appropriate option to convert the given sentence from Active to Passive Voice:
His employees were mocking him.
(A) He is been mocked by his employees.
(B) He was being mocked by his employees.
(C) His employees mocked him.
(D) He was found to be mocked by his employees.
(E) अनुत्तरित प्रश्न

Show Answer/Hide

Answer – (B)

116. Choose the most appropriate option to convert the given sentence from Direct to Indirect Speech:
She said to me, “We are to leave for the theatre early.”
(A) She told me that we were to leave for the theatre early.
(B) She inquired if we were to leave for the theatre early.
(C) She said that we are to leave for the theatre early.
(D) She insisted on leaving for the theatre early.
(E) अनुत्तरित प्रश्न

Show Answer/Hide

Answer – (A)

117. Choose the most appropriate option to convert the given Negative Sentence to an Affirmative Sentence:
There is no rose without a thorn.
(A) Roses have thorns.
(B) Thorns are commonly found on roses.
(C) Every rose has a thorn.
(D) No roses without thorns are present.
(E) अनुत्तरित प्रश्न

Show Answer/Hide

Answer – (C)

118. Choose the most appropriate option to convert the given Interrogative Sentence to an Assertive Sentence:
Why waste money on designer bags?
(A) Designer bags are an expensive monetary investment.
(B) It is foolish to waste money on designer bags.
(C) What a waste designer bags are!
(D) Everybody wastes money on these designer bags.
(E) अनुत्तरित प्रश्न

Show Answer/Hide

Answer – (B)

119. Choose the most appropriate option to convert the given Assertive Sentence to an Exclamatory Sentence:
It is contemptible that you are a scammer.
(A) Alas! What a scammer.
(B) Oh to be a scammer!
(C) I wish you were not a scammer.
(D) Fie, what a scammer you are!
(E) अनुत्तरित प्रश्न

Show Answer/Hide

Answer – (D)

120. Choose the most appropriate option in order to make the following sentence grammatically correct.
Aristotle was one of the wisest man that ever lived.
(A) one wise man
(B) one of the wise men
(C) one of the wisest men
(D) no correction needed
(E) अनुत्तरित प्रश्न

Show Answer/Hide

Answer – (C)

 

Read Also :

Read Related Posts

UKSSSC Graduation Level Exam 2025 Mock Test Series

UKSSSC Graduation Level Exam 2025 Mock Test Series

SOCIAL PAGE

E-Book UK Polic

Uttarakhand Police Exam Paper

CATEGORIES

error: Content is protected !!
Go toTop