HPSSC Computer Operator Answer Key 2020

HPSSC Computer Operator Exam – 10 October 2020 (Official Answer Key)

81. What is the equivalent binary number of (123)10?
(A) 01011011
(B) 01111001
(C) 01101011
(D) 01111011

Show Answer/Hide

Answer – (D)

82. Which of the following boolean algebra equations is known as DeMorgan’s law?
(A) a+1 = 1
(B) a.(b + c) – ab + ac
(C) a.0 = 0
(D) (a + b)’ = a’.b’

Show Answer/Hide

Answer – (D)

83. Which of the following is a sequential digital circuit ?
(A) Multiplexer
(B) Flip flop
(C) Decoder
(D) Adder

Show Answer/Hide

Answer – (B)

84. What type of data structure is shown in the diagram given below?
HPSSC Computer Operator Answer Key 2020

(A) Stack
(B) Array
(C) Linked List
(D) Tree

Show Answer/Hide

Answer – (C)

85. Which of the following trees is a binary search tree?
HPSSC Computer Operator Answer Key 2020

Show Answer/Hide

Answer – (A)

86. How many comparison operations will binary search algorithm take to search the element 6 in the array
[1, 2, 3, 4, 5, 6, 7] ?
(A) 3
(B) 2
(C) 4
(D) 5

Show Answer/Hide

Answer – (B)

87. Which of the following data structures is also known as First-In-First-Out structure ?
(A) Tree
(B) Array
(C) Queue
(D) Stack

Show Answer/Hide

Answer – (C)

88. Which of the following data structures supports PUSH and POP operations ?
(A) Oueue
(B) Tree
(C) Linked List
(D) Stack

Show Answer/Hide

Answer – (D)

89. Visiting each element of a data structure for some processing is called ?
(A) sorting
(B) balancing
(C) searching
(D) traversing

Show Answer/Hide

Answer – (D)

90. Which of the following is a linear data structure ?
(A) Tree
(B) Heap
(C) Graph
(D) Queue

Show Answer/Hide

Answer – (D)

91. Which of the following terms is not associated with the tree data structure.?
(A) Height
(B) Root
(C) Flower
(D) Leaf

Show Answer/Hide

Answer – (C)

92. In which data structure, each node has the following structure ?
typedef struct node {
int value;
struct node *next;
}Node;
(A) Doubly linked list
(B) Tree
(C) Graph
(D) Linked List

Show Answer/Hide

Answer – (D)

93. How many children does a leaf node of a binary tree have ?
(A) None
(B) 1
(C) 2
(D) 3

Show Answer/Hide

Answer – (A)

94. Which of the following is an invalid URL?
(A) www.mysite.com?name=xyz
(B) www.http://mysite.com
(C) http://mysite.com/about.html#info
(D) http://www.mysite.com

Show Answer/Hide

Answer – (B)

95. What is the HTML tag to insert a line break in an HTML document ?
(A) <br>
(B) <ul>
(C) <b>
(D) <li>

Show Answer/Hide

Answer – (A)

96. Which of the following HTML tags is used to insert an image in a web page ?
(A) <image>
(B) <img>
(C) <map>
(D) <picture>

Show Answer/Hide

Answer – (B)

97. Which of the following languages is used to describe the styles of HTML elements in a web page ?
(A) Java
(B) CSS
(C) PHP
(D) JavaScript

Show Answer/Hide

Answer – (B)

98. Which attribute of HTML <a> tag is used to specify the URL of the hyperlink?
(A) href
(B) src
(C) target
(D) url

Show Answer/Hide

Answer – (A)

99. How will you merge two adjacent cells of a table row in HTML?
(A) using rowspan attribute
(B) using cellspacing attribute
(C) using cellpadding attribute
(D) using colspan attribute

Show Answer/Hide

Answer – (D)

100. Who among the following is the inventor of HyperText Transfer protocol ?
(A) Tim Berners-Lee
(B) Vinton Cerf
(C) Charles Babbage
(D) Bob Kahn

Show Answer/Hide

Answer – (A)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!