Rajasthan RSSB 4th Grade Exam – 21 September 2025 First Shift (Answer Key)

Rajasthan RSSB 4th Grade Exam – 21 September 2025 First Shift (Answer Key)

September 23, 2025

81. ‘ग्रामीण’ शब्द में प्रयुक्त प्रत्यय है :
(A) ण
(B) इन
(C) ईन
(D) मीण
(E) अनुत्तरित प्रश्न

Show Answer/Hide

Answer – (C)

82. निम्नलिखित में से ‘शीघ्र’ शब्द का पर्यायवाची शब्द है :
(A) त्वरित
(B) निदान
(C) सकल
(D) सतत
(E) अनुत्तरित प्रश्न

Show Answer/Hide

Answer – (A)

83. निम्नलिखित में से शुद्ध वाक्य का चयन कीजिए :
(A) हम अवश्य ही जाएँगे ।
(B) मैं आपकी श्रद्धा करता हूँ।
(C) हमारे यहाँ नवयुवकों की शिक्षा का अच्छा प्रबंध है।
(D) तब शायद यह काम ज़रूर हो जाएगा ।
(E) अनुत्तरित प्रश्न

Show Answer/Hide

Answer – (C)

84. निम्नलिखित में से तत्सम शब्द हैं :
(a) कवि
(b) किसान
(c) फूल
(d) वायु
(e) घोड़ा
नीचे दिए गए विकल्पों में से सबसे उपयुक्त उत्तर का चयन कीजिए :
(A) केवल (b) और (e)
(B) केवल (a) और (d)
(C) केवल (c) और (b)
(D) केवल (c) और (e)
(E) अनुत्तरित प्रश्न

Show Answer/Hide

Answer – (B)

85. ‘निहत्था’ शब्द में उपसर्ग है :
(A) निह्
(B) नि
(C) निह
(D) निहत्
(E) अनुत्तरित प्रश्न

Show Answer/Hide

Answer – (B)

86. Choose the most appropriate English word for the Hindi word given below :
“प्रतिलिपि”
(A) Original
(B) Duplicate
(C) Substitute
(D) Manuscript
(E) Question not attempted

Show Answer/Hide

Answer – (B)

87. Select the most suitable option to fill in the blank in the following sentence :
I spent ___________ money I had.
(A) the little
(B) any little
(C) little
(D) the few
(E) Question not attempted

Show Answer/Hide

Answer – (A)

88. Choose the most appropriate option to convert the following sentence from Direct Speech to Indirect Speech :
Vineet said, “Let us watch a movie today.”
(A) Vineet suggested they could go for a movie today.
(B) Vineet suggested that they may watch a movie that day.
(C) Vineet suggested that they should watch a movie that day.
(D) Vineet recommended they watch a movie that day.
(E) Question not attempted

Show Answer/Hide

Answer – (C)

89. Convert the following sentence given in Active Voice to Passive Voice :
Where did she find this key ?
(A) She was the one to find the key ?
(B) Where was this key found by her ?
(C) The key was found somewhere by her.
(D) By whom was that key found there ?
(E) Question not attempted

Show Answer/Hide

Answer – (B)

90. Choose the option with the wrong use of punctuation(s) :
(A) I met him in the auditorium.
(B) She said to me, “When I met him, he was playing.”
(C) Go back, Parth shouted.
(D) If you stab him, he will die.
(E) Question not attempted

Show Answer/Hide

Answer – (C)

UKSSSC Graduation Level Exam 2025 Mock Test Series

UKSSSC Graduation Level Exam 2025 Mock Test Series

SOCIAL PAGE

E-Book UK Polic

Uttarakhand Police Exam Paper

CATEGORIES

error: Content is protected !!
Go toTop