JKPSC Pre Exam Paper I (GS) 15 October 2023 (Answer Key)

JKPSC Preliminary Exam Paper I (GS) 15 October 2023 (Answer Key)

61. Consider the following statements:
Assertion (A) : Many savannah areas have poor lateritic soils, incapable of supporting intense crops.
Reason (R): Torrential rain and dry seasons lead to soil leaching and soil moisture evaporation in the savannah region.
The correct answer is
(A) A and R both correct and R is correct explanation of A
(B) A and R both correct and R is NOT correct explanation of A
(C) A is correct, but R is NOT correct
(D) A is NOT correct, but R is correct

Show Answer/Hide

Answer – (A)

62. Consider the following statements:
Assertion (A): The annual temperature range of cold deserts is larger than hot deserts.
Reason (R): Continentality accounts for the extreme range of temperature.
The correct answer is
(A) A and R both correct and R is correct explanation of A
(B) A and R both correct and R is NOT correct explanation of A
(C) A is correct, but R is NOT correct
(D) A is NOT correct, but R is correct

Show Answer/Hide

Answer – (A)

63. Which of the following are artificial lakes in India?
1. Pushar lake, Rajasthan
2. Himayat sagar, Telangana
3. Khecheopalri lake, Sikkim
4. Sasthamkotta lake, Kerala
The correct answers are
(A) 1, 2 and 3 only
(B) 1 and 2 only
(C) 1, 3 and 4 only
(D) All the lakes

Show Answer/Hide

Answer – (B)

64. Identify the rivers:
The city marked as ‘x’ is Prayagraj
Figure
1. R. Mahananda
2. R. Gomati
3. R. Punpun
4. R. Betwa
The correct match is
.    a b с d
(A) 1 2 3 4
(B) 1 2 4 3
(C) 2 1 4 3
(D) 2 1 3 4

Show Answer/Hide

Answer – (D)

65. Which of the following river DOESN’T drain in the Atlantic Ocean?
(A) R. Niger
(C) R. St. Lawrence
(B) R. Parana
(D) R.Zambezi

Show Answer/Hide

Answer – (D)

66. Match list 1 with list 2 and choose the correct answer from the codes below.
National  – Park Location
a. Tadoba – I. Rajasthan
b. Sariska – II. Gujarat
c. Vansda – III. Maharashtra
d. Buxa     –  IV. West Bengal
Codes:
.       a b c d
(A) II I IV III
(B) III I II IV
(C) I II IV III
(D) III IV I II

Show Answer/Hide

Answer – (B)

67. Among the following fungi, which is the cause of the Irish Potato Famine?
(A) Fusarium oxysporum
(B) Sclerotinia sclerotium
(C) Phytophthora infestans
(D) Sclerotium rolfsii

Show Answer/Hide

Answer – (C)

68. Arrange the following International Environmental Initiatives in chronological order.
1. Brundtland report
2. Vienna Convention
3. Stockholm Conference
4. Rio Declaration
The correct order is
(A) 1, 2, 3, 4
(B) 3, 2, 1, 4
(C) 3, 4, 1, 2
(D) 1, 4, 3, 2

Show Answer/Hide

Answer – (B)

69. Consider the following pairs:
1. Mercury → Itai Itai Disease
2. Cadmium → Pesticides
3. DDT → Minamata Tragedy
4. Arsenic → Fertilizers
How many pairs given above are correctly matched?
(A) Only one pair
(B) Only two pairs
(C) Only three pairs
(D) All four pairs

Show Answer/Hide

Answer – (A)

70. Consider the following statements
1. Urban climatology refers to a specific branch of climatology concerned with interactions between urban areas and the atmosphere) their effects on one another, and the varying spatial and temporal scales at which these processes (and responses) occur.
2. Because of its role as a greenhouse gas, carbon dioxide has been described as “the leading pollutant” and “the worst climate pollutant”. Carbon dioxide is a natural atmosphere component, essential for plant life and given off by the human respiratory system.
3. Water footprint measures the amount of water used to produce each of our goods and services. It can be measured for any process, like growing crops, producing clothes, fuel we use in our travels, or for a multinational company
4. As per the 2017 Global Risks Report of the World Economic Forum, regarding the impact on humanity, the water crisis is ranked as the 3rd most important global risk. India’s water footprint is 980 cubic meters per capita, contributing roughly of the world’s total water footprint.
Choose the correct answer from the below-given options
(A) None of the above-given statements are true.
(B) All the above-given statements are true.
(C) Only Statements 2, 3, and 4 are true
(D) Only Statements 1, 2, and 3 are true.

Show Answer/Hide

Answer – (B)

71. Which of these facts is not true about the Paris Agreement?
1. Curtailing global temperature rise this century below 2 degrees Celsius, above pre-industrial levels, and also pursue efforts to limit the increase to 1.5 degrees Celsius.
2. Conceive nationally determined contributions
3. It intends to replace the Nagoya Protocol fully by 2020.
4. The countries who participated in the COP24 brought out a package of implementing rules for the Paris Agreement called the Katowice Rulebook
(A) 4 only
(B) 1 and 3
(C) 3 only
(D) 2 only

Show Answer/Hide

Answer – (C)

72. Choose the incorrect statements.
1. The Tundra and Taiga of northern Canada possess less than 12 species of trees.
2. The Temperate forests of the United States have about 35 species of trees.
3. The tropical forests of Panama have only 11 species of trees in a small area.
Select the correct answer using the code given
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) 3 only
(D) None of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

73. Consider the following statements:
Assertion (A) : The Habitat conditions are determined by the latitude and altitudes.
Reasoning (R) : Organisms require different sets of conditions for their growth and metabolism.
(A) Both A and R are True and R is the correct explanation of A.
(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
(C) A is True but R is False.
(D) Both A and R are False.

Show Answer/Hide

Answer – (A)

74. Potassium chlorate decomposition occurs in the temperature range between
(A) 653 – 873 K
(B) 589 – 825 K
(C) 458 – 689 K
(D) 673 – 878 K

Show Answer/Hide

Answer – (A)

75. Name the twin satellites orbiting Earth, tracking the movement of water around the planet.
(A) INSAT
(B) GRACE-FO
(C) CALIPSO
(D) NEEMO

Show Answer/Hide

Answer – (B)

76. Consider the below two statements:
Statement I : The thymus is a lobed organ located near the heart and beneath the breast bone.
Statement II : Thymus provides micro-environments for the development and maturation of T-lymphocytes.
From the above statements, choose the correct answer from the options given below;
(A) Both Statement I and Statement II are true
(B) Statement I is correct but Statement II is false
(C) Both Statement I and Statement II are false
(D) Statement I is incorrect but Statement II is true

Show Answer/Hide

Answer – (A)

77. Consider the below two statements:
Statement I : Lyophilic sols are more stable than lyophobic sols
Statement II : Lyophilic colloids are extensively solvated
From the above statements, choose the correct answer from the options given below;
(A) Both Statement I and Statement II are true
(B) Statement I is correct but Statement II is false
(C) Both Statement I and Statement II are false
(D) Statement I is incorrect but Statement II is true

Show Answer/Hide

Answer – (A)

78. Which one of the bacteria is responsible for the production of methane (biogas) from the Methanogens present in the animal?
(A) Paramoecium
(B) Mycoplasma
(C) Cyanobacteria
(D) Archaebacteria

Show Answer/Hide

Answer – (D)

79. An electron enters a magnetic field at right angles to it, as shown below. The direction of force (according to Fleming’s left-hand rule) acting on the electron will be
Figure
(A) To the right
(B) To the left
(C) Into the page
(D) Out of the page

Show Answer/Hide

Answer – (C)

80. Presbyopia occurs due to the
(A) Eyeball has become too small
(B) Elongation of the eyeball
(C) Gradual weakening of the ciliary muscles
(D) Excessive curvature of the eye lens

Show Answer/Hide

Answer – (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!