CTET Exam Sep 2016 Paper - II Language II English

CTET Sep 2016 – Paper – II (Language II English)

Directions : Read the passage below given and answer the questions that follow (Q. Nos, 16 to 23) by selecting the correct/most appropriate options.

“Although India has a tradition of women warriors, participation in the Salt Satyagraha was their first appearance in any modern militant political campaign and I could hardly suppress my excitement at the enormity of the occasion and my own good fortune to be amongst the first. As I attached my name to the pledge to devote myself to my country’s freedom battle, my hand shook a little under my tumultuous emotions. It seemed such a stupendous moment in my life, in the life of the women of my country. I felt I was tracing not the letters of my name, but recording a historic event. There was not much time for thought, however. The next instant we were filing out, taking the road to the sea, marching with quick steps. Great sky-rending cries or ‘Jai’ filled the air. Heavy scented flower garlands almost smothered us. From the balconies and roofs unseen hands showered rose-petals until the road became a carpet of flowers. Often our march was stopped and bright-eyed women sprinkled rose water from silver sprays, tipped our palms with sandalwood paste and perfume and blessed us waving lights round our heads and faces for good omen.”

The long narrow strip of sand that borders the city like a white ribbon was transformed this morning into another sea-a sea of human faces that swayed and danced and bobbed about even as did the deep azure waves that rimmed the shore. The city seemed to have disgorged almost its entire population onto the sands. It was not the struggling batch of seven that was breaking the Salt Law, but hundreds and thousands now filling the water’s edge. And still they kept coming, thousands of women amongst them, striding like proud warriors, gracefully balancing their pitchers of maroon-red earth and shimmering brass that scattered a thousand hues as the sunrays struck them. Even as I lit my little fire to boil the saltwater, I saw thousands of fires aflame dancing in the wind. The copper pans sizzled in laughter while their bosoms traced the white grains of salt as the heat lapped up the last drop of water.

16. Participation in the Salt Satyagraha evoked in the author a feeling of:
(1) ecstasy
(2) pride
(3) excitement
(4) fear

Show Answer/Hide

Answer – (3)

17. The author took a pledge to :
(1) launch a literacy campaign
(2) fight against social evils
(3) serve the poor people of India
(4) be part of India’s freedom struggle

Show Answer/Hide

Answer – (4)

18. The warm welcome given to the Satyagrahis showed
(1) general resentment British exploitation of the people against
(2) that the Indian people turn every event into a joyous occasion
(3) the full support of the people for breaking the Salt Law
(4) people’s hatred of the British

Show Answer/Hide

Answer – (3)

19. “A sea of human faces that swayed and danced” means :
(1) human faces resembling a sea
(2) people dancing while bathing
(3) people bathing and frolicking in the sea
(4) a large number of enthusiastic people

Show Answer/Hide

Answer – (4)

20. Women lighted their little fires on the seashore to :
(1) make tea and drink it to overcome their fatigue
(2) protect themselves from cold
(3) boil seawater to make salt
(4) express their anger against the British

Show Answer/Hide

Answer – (3)

21. The word which nearly means the same as ‘stupendous’ is :
(1) wonderful
(2) crucial
(3) significant
(4) influential

Show Answer/Hide

Answer – (1)

22. The word opposite in meaning to the word ‘proud’ as used in the passage is:
(1) gentle
(2) humble
(3) decent
(4) fawning

Show Answer/Hide

Answer – (2)

23. Which part of speech is the underlined word in the following sentence? “I could hardly suppress my excitement.”
(1) Pronoun
(2) Adverb
(3) Adjective
(4) Conjunction

Show Answer/Hide

Answer – (2)

Directions : Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. Nos. 144 to 150) by selecting the correct/most appropriate options. 

Where does all our garbage disappear once it leaves our homes? There are four methods of managing waste : recycling, landfilling, composting and burning. Each method has its strengths and weaknesses. 

Recycling is the process of turning waste into new materials. For example, used paper can be turned into paperboard, which can be used to make book covers. Recycling can reduce pollution, save materials and lower energy use. Some argue that collecting, processing and converting waste uses more than it saves. 

Landfilling is the oldest method of managing waste. Landfilling is to bury garbage in a hole. Over a period of time the process of landfilling has advanced. Garbage is compacted before it is thrown into the pit. In this way garbage can fit in each landfill. Large garbage bags are placed at the bottom of a landfill so that toxic garbage juice does not get into the groundwater. But in spite of the bags, landfills may pollute the underground water. Not to mention that all garbage stinks. Nobody wants to live next to a landfill.

As landfill space increases, interest in composting grows. Composting is when people pile up organic matter, such as food waste, and allow it to decompose. The product of this decomposition is compost. Compost can be added to the soil to make the soil richer and better for growing crops.

One thing that is easier to do is burning garbage. There are two main ways to burn waste. The first is to harvest fuel from the waste. The second is to burn the waste directly; the heat from this burning process can boil water, which can power steam generators. Unfortunately, burning garbage pollutes the air.

24. Garbage recycling :
(1) uses more energy than it saves
(2) saves a lot of energy
(3) saves only a little energy
(4) wastes a lot of energy

Show Answer/Hide

Answer – (1)

25. Consider the following statements :
A. Landfilling does not allow water and air pollution.
B. Composting is better than landfilling
Which of the above statements is/are true?
(1) Both A and B
(2) Only A
(3) Only B
(4) Neither A nor B

Show Answer/Hide

Answer – (3)

26. It is safe to dispose of garbage through :
(1) burning and landfilling
(2) recycling and burning
(3) composting and burning
(4) recycling and composting 

Show Answer/Hide

Answer – (4)

27. Consider the following statements :
A. We do not use any energy in the  process of composting.
B. Burning can be a source of  energy.
Which of the above statements is/are true?
(1) Only B
(2) Both A and B
(3) Neither A nor B
(4) Only A

Show Answer/Hide

Answer – (2)

28. Compacting of garbage is done to :
(1) avoid soil pollution
(2) protect groundwater
(3) remove the stink
(4) save space

Show Answer/Hide

Answer – (4)

29. “______ the process of turning waste ____”
The word ‘turning’ is a/an :
(1) participle
(2) noun
(3) verb
(4) adjective

Show Answer/Hide

Answer – (2)

30. “There are two main ways to burn waste.”
The underlined word is a :
(1) gerund
(2) noun
(3) verb
(4) participle

Show Answer/Hide

Answer – (2)

Read Also :

Read Related Posts

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!