CTET Exam 20 Aug 2023 Paper II (Language II – English) Answer Key

CTET Exam 20 Aug 2023 Paper II (Language II – English) Official Answer Key

Directions: Answer the following questions by selecting the correct/most appropriate option.

136. In which does method the learners’ first language play a central role in teaching?
(1) Communicative language teaching method
(2) Task-based learning
(3) Direct method
(4) Grammar-Translation method

Show Answer/Hide

Answer – (4)

137. Chetan’s first language was Bhojpuri. Since arriving in Tamil Nadu, he no longer speaks Bhojpuri and only speaks English with the natives. When the new second language replaces the native language, this is an example of:
(1) Code-mixing
(2) Code-switching
(3) Bilingualism
(4) Subtractive bilingualism

Show Answer/Hide

Answer – (4)

138. Which of the following supports a pre-reading activity?
(1) Asking learners to summarise the text
(2) Teaching grammatical structures
(3) Using paraphrasing tasks
(4) Using a prediction task

Show Answer/Hide

Answer – (4)

139. Which of the following is true about remedial teaching?
(1) Providing support to improve performance
(2) Providing extra marks to improve performance
(3) Giving extra attention to gifted children
(4) Showing sympathy to backward students

Show Answer/Hide

Answer – (1)

140. Read the following statements and choose the correct option:
Assertion (A):
English is an associate official language in India.
Reason (R):
English is taught as a foreign language in Indian schools.
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(4) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

Show Answer/Hide

Answer – (1)

141. Which one of the following is not a characteristic of a language?
(1) Language is symbolic.
(2) Language is social.
(3) Language is systematic.
(4) Language is static.

Show Answer/Hide

Answer – (4)

142. Read the following statements and choose the correct option:
Assertion (A):
Prompting students to recall previous knowledge is important.
Reason (R):
Recalling the previous knowledge helps students connect the known knowledge to the new knowledge.
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(4) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

Show Answer/Hide

Answer – (3)

143. A teacher of Class VIII asked her learners to produce a leaflet about saving energy at home as an assignment. This task will cater to which feature of language?
(1) Question forms
(2) Comparative
(3) The past tense
(4) Positive imperatives

Show Answer/Hide

Answer – (4)

144. While planning a lesson, one of the objectives is to enable learners to produce typical business communication with customers. This objective matches with one of the types of text genres listed below:
(1) Report
(2) Article
(3) Letter
(4) Description

Show Answer/Hide

Answer – (3)

145. A teacher asked students to look at the four musical instruments in the picture, and discuss why they are used in different musical contexts. Choose the cognitive skill that matches this activity:
(1) Analyzing
(2) Reasoning
(3) Imagining
(4) Composing

Show Answer/Hide

Answer – (1)

146. When monolingual speakers move from formal to informal modes of speech within the same spoken or gestured idea, they are engaging in:
(1) Code-mixing
(2) Dialects
(3) Sociolinguistics
(4) Code-switching

Show Answer/Hide

Answer – (4)

147. Children’s informal interactions, friendships and relationships with others in their community are based on their use of which form of language?
(1) Accommodation
(2) Language socialization
(3) Enculturation
(4) Assimilation

Show Answer/Hide

Answer – (2)

148. In the case of vocabulary use, grammar provides a pathway for learners to:
(1) combine lexical items into meaningful and communicative expressions.
(2) draft formal pieces of writing in higher classes.
(3) speak in formal situations with greater accuracy and confidence.
(4) re-tell listening inputs into oral output.

Show Answer/Hide

Answer – (1)

149. Which one of the following is not a classroom resource for learners in teaching-learning of language?
(1) Classroom library
(2) Classroom procedures
(3) Word wall
(4) Reading corner

Show Answer/Hide

Answer – (2)

150. Read the following statements and choose the correct option:
Assertion (A):
A plan for individualised learning must be created by a language teacher.
Reason (R):
There is diversity in learners in the learning of new languages.
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(4) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

Show Answer/Hide

Answer – (4)

Read Also :

Read Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

State

Bihar
Madhya Pradesh
Rajasthan
Uttarakhand
Uttar Pradesh

E-Book

Subjects

Category
error: Content is protected !!