uppcs pre 2015 gs paper 2 Archives | TheExamPillar

uppcs pre 2015 gs paper 2

UPPCS Prelims 2015 – General Studies Paper II (CSAT) (Canceled)

Uttra Pradesh P.C.S. (Uttar Pradesh Public Service Commission) conducted the Uttar Pradesh Combined State/Upper Subordinate Preliminary Exam 2015 (UPPCS Prelims Exam 2015). This Paper UPPCS Prelims General Studies Paper II (CSAT)  held on 29 March 2015 is as follows.

Exam – UPPCS Pre – 2015
Subject – General Studies – 2nd Paper (CSAT)
Number Of Questions – 100
Date of Exam – 29 – March – 2015

 

UPPCS Prelims General Studies Paper II (CSAT) 2015 (Canceled)

Read This Paper in Hindi

1. Structure of relationship is related to the
(A) Controlling
(B) Organization
(C) Planning
(D) Motivation

Show Answer/Hide

ANSWER –  (B)

2. Which one of the following is the reason for displaying the positive personal signal of leaning forward?
(A) Extreme confidence
(B) Taking time to think
(C) Concentration
(D) Relaxation

Show Answer/Hide

ANSWER –  (C)

3. Dance is a very refined and artistic form of
(A) Non-verbal communication
(B) Verbal communication
(C) Both verbal and non-verbal communications
(D) Language

Show Answer/Hide

ANSWER –  (A)

4. Which one of the following is false?
Interpersonal skills are developed through:
(A) Imitation
(B) Intermittent punishment
(C) Identification
(D) Internalization

Show Answer/Hide

ANSWER –  (B)

5. Which one of the following is a receiver’s weakness type of barrier to communication?
(A) Ambiguity
(B) Jargon
(C) Time
(D) Prejudice

Show Answer/Hide

ANSWER –  (D)

6. Which one of the following gestures is interpreted as unfriendly?
(A) Holding someone’s hand
(B) Staring
(C) Eye contact
(D) Smiling

Show Answer/Hide

ANSWER –  (B)

7. Which one of the following can create problems in building an interpersonal relationship?
(A) Shyness
(B) Emotional maturity
(C) Assertiveness
(D) Empathy

Show Answer/Hide

ANSWER –  (A)

8. Consider the following statements:
Assertion (A): People and their problems are unique.
Reason (R): Active listening conveys something to the person who is listened to.
Answer according to the codes given below:
(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation for (A).
(B) Both (A) and (R) are true and (R) correctly explains (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.

Show Answer/Hide

ANSWER –  (B)

9. In the process of communication the first step is
(A) Encoding
(B) Message
(C) Decoding
(D) Receiving

Show Answer/Hide

ANSWER –  (A)

10. Which one of the following is the reason for emitting the negative signal of scowling?
(A) Boredom
(B) Impatience
(C) Disbelief
(D) Annoyance

Show Answer/Hide

ANSWER –  (D)

11. Communication that cuts across functions and levels in an organization is known as
(A) Upward Communication
(B) Horizontal Communication
(C) Diagonal Communication
(D) Downward Communication

Show Answer/Hide

ANSWER –  (C)

12. Interpersonal skill requires that
(A) One has good knowledge of English, Hindi and one other Indian language.
(B) One has good knowledge of English and Hindi languages.
(C) One has good knowledge of any language.
(D) One can effectively communicate in any language.

Show Answer/Hide

ANSWER –  (D)

13. Which one of the following is not a relevant factor in interpersonal skill?
(A) Positive attitude.
(B) Doubting the intention of colleagues.
(C) Preparedness to listen.
(D) Ability to manage emotions.

Show Answer/Hide

ANSWER –  (B)

14. Three of the following four pairs of numbers have the same relationships. Select the odd pair out.
(A) 4 : 63
(B) 1 : 0
(C) 5 : 124
(D) 2 : 9

Show Answer/Hide

ANSWER –  (D)

15. Three of the following are alike in some way and one is different from them. Find the odd one out.
(A) Home
(B) City
(C) Town
(D) Village

Show Answer/Hide

ANSWER –  (A)

16. Statement: Should school education be made free in India?
Arguments:
I. Yes, this is the only way to improve the level of literacy.
II. No, it will add to the already heavy burden on the exchequer.
Select the correct answer from the codes given below:
(A) Only argument I is strong.
(B) Only argument II is strong.
(C) Neither argument I nor II is strong.
(D) Both arguments I and II are strong.

Show Answer/Hide

ANSWER –  (B)

17. Introducing Kamla, Mahesh said, “Her father is the only son of my father”. How was Mahesh related to Kamla?
(A) Brother
(B) Father
(C) Uncle
(D) Son

Show Answer/Hide

ANSWER –  (B)

18. Three of the following are alike in some way and one is different. Select the odd one.
(A) 5878
(B) 5788
(C) 9748
(D) 6482

Show Answer/Hide

ANSWER –  (D)

19. Find the odd one out.
(A) Ring
(B) Bangle
(C) Tyre
(D) Plate

Show Answer/Hide

ANSWER –  (D)

20. Statement: Should luxury hotels be banned in India?
Arguments:
I. Yes, these are places from where international criminals operate.
II. No, affluent foreign tourists will have no place to stay.
Select the correct answer from the codes given below:
(A) Neither argument I nor II is strong.
(B) Both arguments I and II are strong.
(C) Only argument II is strong.
(D) Only argument I is strong.

Show Answer/Hide

ANSWER –  (C)

उत्तर प्रदेश PCS – 2015 हल (Solved) प्रश्नपत्र – सामान्य अध्ययन 2nd (Canceled)

उत्तर प्रदेश P.C.S. (Uttar Pradesh Public Service Commission) की प्रारंभिक परीक्षा (Preliminary Examination) – 2015 का हल (Solved) सामान्य अध्ययन द्वितीय प्रश्नपत्र (General Studies – 2nd Paper) उत्तर प्रदेश लोक सेवा आयोग (UPPSC) द्वारा आयोजित।

परीक्षा (Exam) – UPPCS Pre – 2015
विषय (Subject) – सामान्य अध्ययन – द्वितीय प्रश्नपत्र (General Studies – IInd Paper)
कुल प्रश्न (Number Of Questions) – 100
परीक्षा तिथि (Exam Date) – 29 – March – 2015

बुकलेट श्रृंखला (Booklet Series) – A

 

सामान्य अध्ययन – प्रथम प्रश्नपत्र (General Studies – Ist Paper) के लिए यहाँ क्लिक करें

उत्तर प्रदेश PCS प्रारंभिक परीक्षा (UPPCS Pre Exam) – 2015 (रद्द)
सामान्य अध्ययन प्रश्नपत्र – II

इस पेपर को English में पढ़ने के लिए यहाँ क्लि करें

1. सम्बन्धों की संरचना सम्बन्धित है।
(a) नियन्त्रण से
(b) संगठन से
(c) नियोजन से
(d) अभिप्रेरणा से

Show Answer/Hide

उत्तर –  (B)

2. निम्नलिखित कारणों में से कौन-सा आगे झुकने के धनात्मक वैयक्तिक संकेत द्वारा अभिव्यक्त किया जाता है?
(a) अत्यधिक विश्वास
(b) चिन्तन के लिए समय लेना
(c) एकाग्रता
(d) विश्रान्ति

Show Answer/Hide

उत्तर –  (C)

3. नृत्य अत्यन्त परिष्कृत और कलात्मक स्वरूप है।
(a) अशाब्दिक सम्प्रेषण का
(b) शाब्दिक सम्प्रेषण का
(c) शाब्दिक एवं अशाब्दिक दोनों सम्प्रेषणों का
(d) भाषा का

Show Answer/Hide

उत्तर –  (A)

4. निम्नलिखित में से कौन-सा असत्य है?
अन्तर्वैयक्तिक कौशल विकसित होते हैं।
(a) अनुकरण द्वारा
(b) सविराम दण्ड द्वारा
(c) तादात्मीकरण द्वारा
(d) आत्मसात करने के द्वारा

Show Answer/Hide

उत्तर –  (B)

5. निम्नलिखित में से कौन-सा सम्प्रेषण में गृहीता की कमजोर प्रकार की रुकावट है?
(a) अस्पष्टता
(b) शब्दजाल
(c) समय
(d) पूर्वगृह

Show Answer/Hide

उत्तर –  (D)

6. निम्नलिखित में से कौन-सा संकेत असौहार्दपूर्ण समझा जाता है?
(a) किसी के हाथ को अपने हाथ में लेना।
(b) घूरना  
(c) दृष्टि सम्पर्क
(d) मुस्कुराना

Show Answer/Hide

उत्तर –  (B)

7. निम्नलिखित में से कौन-सा अन्तर्वैयक्तिक सम्बन्धों के निर्माण में समस्या उत्पन्न कर सकता है?
(a) शर्मीलापन
(b) सांवेदिक परिपक्वता
(c) आग्रहिता
(d) तद्नुभूति

Show Answer/Hide

उत्तर –  (A)

8. निम्नलिखित कथनों पर विचार कीजिए।
कथन (A) – लोग और उनकी समस्याएँ विलक्षण होती हैं।
कारण (R) – सक्रिय श्रवण, उस व्यक्ति को, जिसे सुना जा रहा है, कुछ सम्प्रेषित करता है।
नीचे दिए गए कूटों के अनुसार उत्तर दीजिए।
(a) A और R दोनों सही हैं, किन्तु R, A का सही स्पष्टीकरण नहीं है।
(b) A और R दोनों सही हैं और R, A का सही स्पष्टीकरण है।
(c) A सही है, किन्तु R गलत है।
(d) A गलत है, किन्तु R सही है।

Show Answer/Hide

उत्तर –  (B)

9. सम्प्रेषण के प्रक्रम में प्रथम चरण है.
(a) कूट संकेतन
(b) सन्देश
(c) विसंकेतन
(d) ग्रहण

Show Answer/Hide

उत्तर –  (A)

10. निम्नलिखित में से कौन-सा त्योरी चढ़ाने के नकारात्मक संकेत के उत्सर्जन का कारण है?
(a) ऊबना
(b) अधीरता
(c) अविश्वास
(d) झुंझलाहट

Show Answer/Hide

उत्तर –  (D)

11. किसी संगठन में सम्प्रेषण, जो प्रकार्यों एवं स्तरों से परे जाता है, वह जाना जाता है।
(a) ऊर्ध्वगामी सम्प्रेषण के रूप में
(b) समस्तरी सम्प्रेषण के रूप में
(c) विकर्णी सम्प्रेषण के रूप में
(d) अधोगामी सम्प्रेषण के रूप में

Show Answer/Hide

उत्तर –  (C)

12. अन्तर्वैयक्तिक कौशल के लिए आवश्यक है कि
(a) व्यक्ति को अंग्रेजी, हिन्दी तथा एक अन्य भारतीय भाषा का ज्ञान हो।
(b) व्यक्ति को अंग्रेजी तथा हिन्दी भाषाओं का ज्ञान हो
(c) व्यक्ति को किसी भाषा का ज्ञान हो
(d) व्यक्ति किसी भी भाषा में प्रभावशाली ढंग से सम्प्रेषण कर सके

Show Answer/Hide

उत्तर –  (D)

13. अन्तर्वैयक्तिक कौशल में निम्नलिखित में से कौन सुसंगत नहीं है?
(a) सकारात्मक अभिवृत्ति
(b) सहयोगियों के अभिप्राय पर सन्देह
(c) सुनने की तत्परता
(d) संवेगों के प्रबन्धन की योग्यता

Show Answer/Hide

उत्तर –  (B)

14. अधोलिखित संख्या के चार युग्मों में से तीन में एक सम्बन्ध है। भिन्न युग्म को चुनिए।
(a) 4: 63
(b) 1 : 0
(c) 5: 124
(d) 2: 9

Show Answer/Hide

उत्तर –  (D)

15. अधोलिखित में से तीन एक प्रकार के हैं और एक उनसे भिन्न है। सर्वथा भिन्न को ज्ञात कीजिए।
(a) घर
(b) शहर
(c) कस्बा
(d) गाँव

Show Answer/Hide

उत्तर –  (A)

16. कथन – क्या भारत में स्कूली शिक्षा को निःशुल्क कर देना चाहिए?
तर्क
I. हाँ, साक्षरता के स्तर को सुधारने का यही एकमात्र उपाय है।
II. नहीं, आर्थिक ढाँचे पर पहले से ही भारी बोझ और अधिक बढ़ जाएगा।

नीचे दिए कूट से सही उत्तर चुनिए।
(a) केवल तर्क I प्रबल है ।
(b) केवल तर्क II प्रबल है।
(c) न तो तर्क I और न तर्क II प्रबल है।
(d) दोनों तर्क I तथा II प्रबल हैं।

Show Answer/Hide

उत्तर –  (B)

17. कमला का परिचय देते हुए महेश ने कहा, “इसके पिता मेरे पिता के एकमात्र पुत्र हैं।” महेश, कमला से किस प्रकार सम्बन्धित था?
(a) भाई
(b) पिता
(c) चाचा
(d) पुत्र

Show Answer/Hide

उत्तर –  (B)

18. अधोलिखित में से तीन किसी तरह से एक जैसे हैं और एक भिन्न है। सबसे भिन्न को चुनिए।
(a) 5878  
(b) 5788
(c) 9748
(d) 6482

Show Answer/Hide

उत्तर –  (D)

19. सर्वथा भिन्न को चुनिए।
(a) अँगूठी
(d) प्लेट
(c) टायर
(b) चूड़ी

Show Answer/Hide

उत्तर –  (D)

20. कथन – क्या विलासितापूर्ण होटलों को भारत में प्रतिबन्धित कर देना चाहिए?
तर्क
I. हाँ, ये वे स्थान हैं जहाँ से अन्तर्राष्ट्रीय अपराधी कार्यरत होते हैं।
II. नहीं, अमीर विदेशी पर्यटकों के ठहरने का कोई स्थान नहीं रह जाएगा।
अधोलिखित कूटों से सही उत्तर चुनिए।
(a) न तो तर्क I और न तर्क II प्रबल है
(b) दोनों तर्क I और II प्रबल हैं।
(c) केवल तर्क II प्रबल है
(d) केवल तर्क I प्रबल है ।

Show Answer/Hide

उत्तर –  (C)

error: Content is protected !!