UKSSSC Assistant Accountant Exam 2020 Archives | TheExamPillar

UKSSSC Assistant Accountant Exam 2020

UKSSSC G. B. Pant University Assistant Accountant Exam – 29 Nov 2020 (Official Answer Key)

UKSSSC organized the G.B. Pant University, Assistant Accountant Officer Exam Paper on 29th November 2020. This Exam Paper UKSSSC Assistant Accountant Officer G.B. Pant University Exam Paper 2020 Question Paper with Answer Key available here. 

Post Name – (G.B. Pant University Assistant Accountant)
Organized by – UKSSSC
Exam Date – 29 November, 2020 (Morning Shift)
Set – A
Number of Questions –
100

Click Here To Read This Paper in Hindi Language.

UKSSSC G.B. Pant University Assistant Accountant Exam 2020
(Official Answer Key) 

1. Total debtors account is prepared to know :
(A) Credit purchase
(B) Credit sales
(C) Cash sales
(D) None of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

2. On seizer of goods by the hire vendor, the balance of the assets account transferred to:
(A) Profit-loss account
(B) Hire vendor account
(C) Goods repossessed account
(D) None of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

3. The maturity period of treasury bill is :
(A) 91 days
(B) 364 days
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

4. Indian accounting standards are issued by :
(A) Reserve Bank of India
(B) Central Government
(C) State Government
(D) Institute of Chartered Accountants of India

Show Answer/Hide

Answer – (D)

5. Basic objectives of financial management is :
(A) Maximisation of sales
(B) Maximisation of wealth
(C) Maximisation of profit
(D) None of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

6. Zero base budgeting was first used in:
(A) United States of America
(B) England
(C) Germany
(D) India

Show Answer/Hide

Answer – (A)

7. Which of the following is not a basic principle of accounting?
(A) Principle of expenses
(B) Principle of full disclosure
(C) Principle of historical cost
(D) Principle of cost and benefit

Show Answer/Hide

Answer – (D)

8. The most rigorous test of liquidity is :
(A) Current ratio
(B) Absolute liquid ratio
(C) Quick ratio
(D) None of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

9. A plan is a trap to capture the future. This statement is of:
(A) Allen
(B) Terry
(C) Hurley
(D) Newman

Show Answer/Hide

Answer – (A)

10. Principle of indemnity applies in:
(A) Life insurance
(B) Life and fire insurance
(C) Life and marine insurance
(D) Marine and fire insurance

Show Answer/Hide

Answer – (D)

11. Return of investment is computed by:
(A) Profit and investment
(B) Cost of capital and investment
(C) Profit and sales
(D) None of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

12. On dishonour, a promissory note does not require :
(A) Noting
(B) Accepting
(C) Discounting
(D) None of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

13. Use of LIFO method is suitable at:
(A) Rising prices
(B) Falling prices
(C) Constant prices
(D) All of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

14. The Sale of Goods Act came in force from:
(A) 1872 A.D.
(B) 1930 A.D.
(C) 1932 A.D.
(D) 1949 A.D.

Show Answer/Hide

Answer – (B)

15. Verification of assets includes:
(A) Physical verification of assets
(B) Verification of proper value of assets
(C) Verifying that assets are free from any charge
(D) All of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

16. The section of agreement in restrains of trade is :
(A) 28
(B) 27
(C) 29
(D) 26

Show Answer/Hide

Answer – (B)

17. Short cut key for ‘Purchase Voucher’ in Tally is :
(A) F7
(B) F8
(C) F9
(D) F10

Show Answer/Hide

Answer – (C)

18. Holding company means :
(A) Which holds at least 50 percent shares of other company
(B) Which holds at least 51 percent shares, of other company
(C) A company controls over the Board of Directors of other company
(D) Which holds at least 75 percent shares of other company

Show Answer/Hide

Answer – (C)

19. The difference between actual cost and standard cost is known as:
(A) Profit
(B) Differential cost
(C) Variance
(D) Margin of safety

Show Answer/Hide

Answer – (C)

20. The Institute of Chartered Accountants of India was established on:
(A) 1 July, 1949 A.D.
(B) 1 April, 1948 A.D.
(C) 1 January, 1950 A.D.
(D) 1 April, 1932 A.D.

Show Answer/Hide

Answer – (A)

UKSSSC Assistant Accountant G. B. Pant University Exam – 29 Nov 2020 (Official Answer Key)

उत्तराखंड अधीनस्थ सेवा चयन आयोग (UKSSSC – Uttarakhand Subordinate Service Selection Commission) द्वारा समूह  ‘ग’ सहायक लेखाकार गोविन्द बल्लभ पन्त विश्वविद्यालय (Assistant Accountant G.B. Pant University) भर्ती परीक्षा का आयोजन दिनांक 29 नवम्बर, 2020 को किया गया। यह परीक्षा प्रथम पाली (10:00 AM – 12:00 PM) में संपन्न हुई। इस परीक्षाओं का प्रश्नपत्र उत्तर कुंजी (Paper With Answer Key) सहित यहाँ पर उपलब्ध है –

UKSSSC organized the Uttarakhand Assistant Accountant Officer Exam Paper on 29th November 2020. This Exam Paper UKSSSC Assistant Accountant Officer G.B. Pant University Exam Paper 2020 Question Paper with Answer Key available here. 

Post Name – सहायक लेखाकार गोविन्द बल्लभ पन्त विश्वविद्यालय (Assistant Accountant G.B. Pant University)
Organized by – UKSSSC
Exam Date – 29 November, 2020 (Morning Shift)
Set – A
Number of Questions –
100

Click Here To Read This Paper in English Language.  

UKSSSC G.B. Pant University Assistant Accountant Exam 2020
(Official Answer Key) 

1. कुल देनदार खाता बनाया जाता है।
(A) उधार क्रय को ज्ञात करने के लिए
(B) उधार विक्रय को ज्ञात करने के लिए
(C) नकद विक्रय को ज्ञात करने के लिए
(D) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Show Answer/Hide

Answer – (B)

2. किराया विक्रेता द्वारा माल की जब्ती पर, सम्पत्ति खाते के शेष को हस्तान्तरित किया जाता है :
(A) लाभ-हानि खाते में
(B) किराया विक्रेता खाते में
(C) माल वापसी खाते में
(D) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Show Answer/Hide

Answer – (B)

3. ट्रेजरी बिल की परिपक्वता अवधि है :
(A) 91 दिन
(B) 364 दिन
(C) दोनों (A) और (B)
(D) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Show Answer/Hide

Answer – (C)

4. भारतीय लेखांकन मानकों को जारी करता है :
(A) भारतीय रिजर्व बैंक
(B) केन्द्रीय सरकार
(C) राज्य सरकार
(D) भारतीय चार्टर्ड लेखाकार संस्थान

Show Answer/Hide

Answer – (D)

5. वित्तीय प्रबन्धन का मूल उद्देश्य है :
(A) विक्रय को अधिकतम करना
(B) सम्पदा के मूल्य को अधिकतम करना
(C) लाभों को अधिकतम करना
(D) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Show Answer/Hide

Answer – (B)

6. शून्य आधार बजट सबसे पहले प्रयोग में लाया गया :
(A) संयुक्त राज्य अमेरिका में
(B) इंग्लैण्ड में
(C) जर्मनी में
(D) भारत में

Show Answer/Hide

Answer – (A)

7. निम्न में से कौन लेखांकन का आधारभूत सिद्धांत नहीं है?
(A) व्ययों का सिद्धांत
(B) पूर्ण प्रकटीकरण का सिद्धांत
(C) ऐतिहासिक लागत का सिद्धांत
(D) लागत एवं लाभ का सिद्धांत

Show Answer/Hide

Answer – (D)

8. तरलता की सबसे कड़ी जाँच होती है :
(A) चालू अनुपात
(B) पूर्ण तरलता अनुपात
(C) तरल अनुपात
(D) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Show Answer/Hide

Answer – (B)

9. ‘नियोजन भविष्य को पकड़ने के लिए बनाया पिंजरा है।’ यह कथन है :
(A) ऐलन का
(B) टेरी का
(C) हर्ले का
(D) न्यूमैन का

Show Answer/Hide

Answer – (A)

10. क्षतिपूर्ति का सिद्धांत लागू होता है :
(A) जीवन बीमा में
(B) जीवन एवं अग्नि बीमा में
(C) जीवन एवं समुद्री बीमा में
(D) समुद्री एवं अग्नि बीमा में

Show Answer/Hide

Answer – (D)

11. विनियोग पर प्रत्याय की गणना की जाती है :
(A) लाभ एवं विनियोग के द्वारा
(B) पूँजी की लागत एवं विनियोग के द्वारा
(C) लाभ एवं बिक्री के द्वारा
(D) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Show Answer/Hide

Answer – (A)

12. अनादरण होने पर एक प्रतिज्ञा पत्र की जरूरत नहीं होती है:
(A) नोटिंग की
(B) स्वीकृति की
(C) भुनाने की
(D) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Show Answer/Hide

Answer – (B)

13. एलआई०एफ०ओ० (लिफो) विधि का प्रयोग उपयुक्त है
(A) कीमत वृद्धि की दशा में
(B) घटती कीमत की दशा में
(C) स्थिर कीमत की दशा में
(D) उपर्युक्त सभी

Show Answer/Hide

Answer – (A)

14. वस्तु विक्रय अनुबन्ध लागू हुआ :
(A) 1872 ई० से
(B) 1930 ई0 से
(C) 1932 ई0 से
(D) 1949 ई0 से

Show Answer/Hide

Answer – (B)

15. सम्पत्तियों के सत्यापन में सम्मिलित है :
(A) सम्पत्तियों का भौतिक निरीक्षण
(B) सम्पत्तियों के उचित मूल्य का सत्यापन
(C) यह सत्यापित करना कि सम्पत्ति प्रभार से मुक्त
(D) उपर्युक्त सभी

Show Answer/Hide

Answer – (D)

16. व्यापार में रुकावट डालने वाले ठहराव की धारा है
(A) 28
(B) 27
(C) 29
(D) 26

Show Answer/Hide

Answer – (B)

17. टैली में पर्चेज वाउचर के लिए शार्ट-कट कुंजी है:
(A) F7
(B) F8
(C) F9
(D) F10

Show Answer/Hide

Answer – (C)

18. सूत्रधारी कम्पनी का आशय है :
(A) जो अन्य कम्पनी के कम से कम 50 प्रतिशत अशों की धारक है
(B) जो अन्य कम्पनी के कम से कम 51 प्रतिशत अंशों की धारक है
(C) ऐसी कम्पनी जो अन्य कम्पनी के संचालक मण्डल पर नियन्त्रण रखती हो
(D) जो अन्य कम्पनी के कम से कम 75 प्रतिशत अंशों की धारक हो

Show Answer/Hide

Answer – (C)

19. वास्तविक लागत और प्रमाप लागत के अंतर को कहते है
(A) लाभ
(B) भेदात्मक लागत
(C) विचरण
(D) सुरक्षा की सीमा

Show Answer/Hide

Answer – (C)

20. ‘द इंस्टीट्यूट ऑफ चार्टर्ड एकाउन्टेन्ट्स ऑफ इण्डिया’ की स्थापना हुई :
(A) 1 जुलाई, 1949 ई० को
(B) 1 अप्रैल, 1948 ई० को
(C) 1 जनवरी, 1950 ई० को
(D) 1 अप्रैल, 1932 ई० को

Show Answer/Hide

Answer – (A)

error: Content is protected !!