UPSC NDA I 2023 General Ability Test Paper Answer Key Archives | TheExamPillar

UPSC NDA I 2023 General Ability Test Paper Answer Key

UPSC NDA I Exam Paper 16 April 2023 (General Ability Test) (Answer Key)

/

संघ लोक सेवा आयोग UPSC (Union Public Service Commission) द्वारा आयोजित NDA – (National Defence Academy) Exam (I) – 2023 की परीक्षा दिनांक 16 अप्रैल, 2023 को सम्पन्न हुई। इस परीक्षा का सामान्य योग्यता परीक्षण (General Ability Test) का प्रश्नपत्र  उत्तर कुंजी (Exam Paper With Answer Key) सहित यहाँ पर उपलब्ध है।

UPSC (Union Public Service Commission) conducted the NDA (National Defence Academy) I Exam – 2023. NDA I 2023 Paper held on 16 April, 2023. This paper is General Ability Test Section. UPSC NDA (I) 2023 General Ability Test Paper Answer Key available here.

Exam  
UPSC NDA (I) 2023
Organized by  UPSC
Subject  General Ability Test
Date of Exam  16th April, 2023
Paper SET
A
Number of Question  150

UPSC NDA (I) 2023 Exam Paper (Answer Key)
Subject – General Ability Test

PART-A

Spotting Errors

Directions : Each item in this section has a sentence with three underlined parts labelled (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part. Indicate your response in the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

1.
(a) Over long periods of time,
(b) layers of sediments builds up
(c) to a height of a few kilometers.
(d) No Error

Show Answer/Hide

Answer – (B)

2.
(a) When a gas is
(b) cooled down it turns into a liquid
(c) from a process called condensation.
(d) No Error

Show Answer/Hide

Answer – (C)

3.
(a) If you want
(b) to know the news
(c) you can read a newspaper.
(d) No Error

Show Answer/Hide

Answer – (D)

4.
(a) Columbus made his
(b) first voyage from Europe to America
(c) on 1492.
(d) No Error

Show Answer/Hide

Answer – (C)

5.
(a) Whenever the sky is
(b) clear, you can see
(c) the stars in the night.
(d) No Error

Show Answer/Hide

Answer – (C)

6.
(a) I’m not working tomorrow,
(b) so I don’t had to
(c) get up early.
(d) No Error

Show Answer/Hide

Answer – (B)

7.
(a) She didn’t
(b) tell anybody
(c) about her plans.
(d) No Error

Show Answer/Hide

Answer – (D)

8.
(a) She wouldn’t have
(b) has an accident,
(c) if she had driven carefully.
(d) No Error

Show Answer/Hide

Answer – (B)

9.
(a) I will watch film
(b) if I finish the work
(c) in time.
(d) No Error

Show Answer/Hide

Answer – (A)

10.
(a) In 1989, the government
(b) did an about-face and Iran restored
(c) it’s family planning program.
(d) No Error

Show Answer/Hide

Answer – (C)

Synonyms

Directions: Each item in this section consists of a sentence with an underlined word followed by four options, (a), (b), (c) and (d). Select the option that is nearest in meaning to the underlined word and mark your response in your Answer Sheet accordingly.

11. During the pandemic the indigent people had to suffer a lot.
(a) very poor
(b) opulent
(c) solvent
(d) prosperous

Show Answer/Hide

Answer – (A)

12. She had no idea what made him angry in one minute and jovial the next.
(a) aggrieved
(b) melancholic
(c) doleful
(d) mirthful

Show Answer/Hide

Answer – (D)

13. It is sheer lunacy to drive a car in this frosty weather.
(a) prudence
(b) normalcy
(c) insanity
(d) sanity

Show Answer/Hide

Answer – (C)

14. Operating on a child with cancer needs meticulous planning and teamwork.
(a) strong
(b) long
(c) playful
(d) scrupulous

Show Answer/Hide

Answer – (D)

15. The thrill of over-speeding the vehicle can be exhilarating, but it is important not to take the consequences lightly.
(a) humdrum
(b) dreary
(c) exciting
(d) agitating

Show Answer/Hide

Answer – (C)

16. The redemption will now depend on his new strategy of inclusiveness.
(a) retrieval
(b) forfeiture
(c) corporation
(d) desecration

Show Answer/Hide

Answer – (A)

17. Only three candidates are now in contention for the title.
(a) involved in dispute
(b) in agreement with each other
(c) chance of winning
(d) amiable to each other

Show Answer/Hide

Answer – (C)

18. All my fishing paraphernalia is in the car.
(a) boxes
(b) accessories
(c) fuel
(d) food

Show Answer/Hide

Answer – (B)

19. The public watched in astonishment as he took a sudden jump from the bridge.
(a) anticipation
(b) hurriedly
(c) wonderment
(d) calmness.

Show Answer/Hide

Answer – (C)

20. Drinking inordinate amount of liquor is not good for health.
(a) temperate
(b) exorbitant
(c) moderate
(d) regular

Show Answer/Hide

Answer – (B)

error: Content is protected !!