UPSC CDS I Exam English Answer Key Archives | TheExamPillar

UPSC CDS I Exam English Answer Key

UPSC CDS I Exam Paper 16 April 2023 (English) (Answer Key)

/

संघ लोक सेवा आयोग UPSC (Union Public Service Commission) द्वारा आयोजित CDS – (Combined Defence Services) Exam (I) – 2023 की परीक्षा दिनांक 16 अप्रैल, 2023 को सम्पन्न हुई। इस परीक्षा का अंग्रेजी (English) का प्रश्नपत्र  उत्तर कुंजी (Exam Paper With Answer Key) सहित यहाँ पर उपलब्ध है।

UPSC (Union Public Service Commission) conducted the CDS (Combined Defence Services) I Exam – 2023. CDS I 2023 Paper held on 16 April, 2023. This paper is English Section. UPSC CDS (I) 2023 English Paper Answer Key available here.

UPSC CDS (I) Exam – 16 April 2023 Paper (General Knowledge) (Answer Key)
Exam  
UPSC CDS (I) 2023
Organized by  UPSC
Subject  English
Date of Exam  16th April, 2023
Paper SET
A
Number of Question  120

UPSC CDS (I) 2023 Exam Paper (Answer Key)
Subject – English

WORD CLASSES

Directions: Each of the following sentences has word/words underlined. Read the sentence carefully and find which word class the underlined word/words belongs/belong to. Indicate your response on the Answer Sheet accordingly.

1. I like that boy.
(a) Noun
(b) Demonstrative Pronoun
(c) Participle
(d) Conjunction

Show Answer/Hide

Answer – (B)

2. Without health there is no happiness.
(a) Noun
(b) Pronoun
(c) Adjective
(d) Adverb

Show Answer/Hide

Answer – (A)

3. You have no sense.
(a) Noun
(b) Determiner
(c) Adverb
(d) Preposition

Show Answer/Hide

Answer – (B)

4. None of these cars is in use.
(a) Reflexive Pronoun
(b) Demonstrative Pronoun
(c) Distributive Pronoun
(d) Indefinite Pronoun

Show Answer/Hide

Answer – (C)

5. We shall now begin to work.
(a) Adverb
(b) Adjective
(c) Conjunction
(d) Pronoun

Show Answer/Hide

Answer – (A)

6. Owing to his ill health, he retired from business.
(a) Conjunction
(b) Preposition
(c) Participle
(d) Determiner

Show Answer/Hide

Answer – (A)

7. My sister is just sixteen and therefore not eligible to vote.
(a) Gerund
(b) Adverb
(c) Adjective
(a) Conjunction

Show Answer/Hide

Answer – (B)

8. They tried to find fault with us.
(a) Participle
(b) Verb
(c) Infinitive
(d) Gerund

Show Answer/Hide

Answer – (C)

9. Which way shall we go?
(a) Noun
(b) Gerund
(c) Conjunction
(d) Adjective

Show Answer/Hide

Answer – (D)

10. Alas! He is dead.
(a) Determiner
(b) Conjunction
(c) Preposition
(d) Interjection

Show Answer/Hide

Answer – (D)

FILL IN THE BLANKS

Directions : Each of the following sentences in this section has a blank space and is followed by four choices. Select the most appropriate choice to fill in the blank space.

11. He was ________ speaker that I had ever heard.
(a) the most eloquent
(b) the more eloquent
(c) very eloquent
(d) eloquent

Show Answer/Hide

Answer – (A)

12. What was the name of the person to ________ you spoke on the phone?
(a) who
(b) whom
(c) whose
(d) which

Show Answer/Hide

Answer – (B)

13. Have you seen Mohan ________ ?
(a) lately
(b) yesterday
(c) lastly
(d) late

Show Answer/Hide

Answer – (A)

14. We live in ________ an old house.
(a) rather
(b) fairly
(c) quite
(d) pretty

Show Answer/Hide

Answer – (C)

15. I’m playing tennis tomorrow unless ________.
(a) it rains
(b) it doesn’t rain.
(c) it rained
(d) it may rain

Show Answer/Hide

Answer – (A)

16. The ________ of the car is unknown.
(a) make up
(b) making
(c) made up
(d) make

Show Answer/Hide

Answer – (D)

17. He paid his debts ________ to the last penny.
(a) down
(b) over
(c) full
(d) fully

Show Answer/Hide

Answer – (B)

18. Developing ________ in a diverse country requires detailed planning.
(a) growth
(b) scarcity
(c) poverty
(d) infrastructure

Show Answer/Hide

Answer – (D)

19. ________ provisions have been made to support agriculture.
(a) Procurement
(b) Subsidized
(c) Adequate
(d) Capital

Show Answer/Hide

Answer – (C)

20. The ________ growth in the Indian financial markets can be attributed to a number of reforms.
(a) efficiency
(b) phenomenal
(c) catastrophe
(d) meteor

Show Answer/Hide

Answer – (B)

error: Content is protected !!