UPSC CDS I 2024 English Archives | TheExamPillar

UPSC CDS I 2024 English

UPSC CDS (I) Exam 2024 – Paper (English) 21 April 2024 (Answer Key)

/

संघ लोक सेवा आयोग UPSC (Union Public Service Commission) द्वारा आयोजित CDS – (Combined Defence Services) Exam (I) – 2024 की परीक्षा दिनांक 21 अप्रैल, 2024 को सम्पन्न हुई। इस परीक्षा का अंग्रेजी (English) का प्रश्नपत्र उत्तर कुंजी (Exam Paper With Answer Key) सहित यहाँ पर उपलब्ध है।

UPSC (Union Public Service Commission) conducted the CDS (Combined Defence Services) I Exam – 2024. CDS I 2024 Paper held on 21 April, 2024. This paper is English Section. UPSC CDS (I) 2024 English Paper Answer Key available here.

Exam  
UPSC CDS (I) 2024
Organized by  UPSC
Subject  English
Date of Exam  21st April, 2024
Paper SET
B
Number of Question  120

UPSC CDS (I) 2024 Exam Paper (Answer Key)
Subject – English

WORD CLASSES

Directions: Each of the following sentences has an underlined word. Read the sentence carefully and identify which word class the underlined word belongs to. Indicate your response on the Answer Sheet accordingly.

1. She sings much better than I do.
(a) Adjective
(b) Adverb
(c) Verb
(d) Conjunction

Show Answer/Hide

Answer – (B)

2. The story was in all the dailies.
(a) Noun
(b) Adjective
(c) Adverb
(d) Determiner

Show Answer/Hide

Answer – (A)

3. Smoking is injurious to health.
(a) Participle
(b) Infinitive
(c) Gerund
(d) Verb

Show Answer/Hide

Answer – (C)

4. What made you choose the one rather than the other?
(a) Pronoun
(b) Verb
(c) Number
(d) Adverb

Show Answer/Hide

Answer – (C)

5. There is still some water in the bottle.
(a) Adverb
(b) Conjunction
(c) Determiner
(d) Verb

Show Answer/Hide

Answer – (C)

6. Hurray! We have won the match.
(a) Interjection
(b) Conjunction
(c) Adjective
(d) Interrogative

Show Answer/Hide

Answer – (A)

7. Having finished her work, Sharmila left home at 8:00 PM.
(a) Participle
(b) Auxiliary verb
(c) Adverb
(d) Conjunction

Show Answer/Hide

Answer – (A)

8. My teacher always moves around in her class while teaching.
(a) Verb
(b) Adverb
(c) Conjunction
(d) Noun

Show Answer/Hide

Answer – (B)

9. The cantankerous men of the town roar around the marketplace.
(a) Verb
(b) Adverb
(c) Determiner
(d) Adjective

Show Answer/Hide

Answer – (D)

10. India is revered as the fountainhead of democracy in the world today.
(a) Noun
(b) Adjective
(c) Adverb
(d) Interjection

Show Answer/Hide

Answer – (A)

PASSAGES

Directions: In this section, you have two short passages. After each passage, you will find some items based on the passage. Read the passage carefully and answer the items based on it. You are required to select your answers based solely on the contents of the passage and the opinion of the author, and indicate your response on the Answer Sheet accordingly.

Passage-I

Our tragedy today is a general and universal physical fear so long sustained by now that we can even bear it. There are no longer problems of the spirit. There is only the question: When will I be blown up? Because of this, the young man or woman writing today has forgotten the problems of the human heart in conflict with itself which alone can make good writing because only that is worth writing about, worth the agony and the sweat. He must learn them again. He must teach himself that the basest of all things is to be afraid; and, teaching himself that, forget it forever, leaving no room in his workshop for anything but the old verities and truths of the heart, the old universal truths lacking which any story is ephemeral and doomed-love and honour and pity and pride and compassion and sacrifice. Until he does so, he labours under a curse. He writes not of love but of lust, of defeats in which nobody loses anything of value, of victories without hope and, worst of all, without pity or compassion. His griefs grieve on no universal bones, leaving no scars. He writes not of the heart but of the glands.

Until he relearns these things, he will write as though he stood among and watched the end of man. I decline to accept the end of man. It is easy enough to say that man is immortal simply because he will endure that when the last dingdong of doom has clanged and faded from the last worthless rock hanging tideless in the last red and dying evening, that even then there will still be one more sound: that of his puny inexhaustible voice, still talking.

I refuse to accept this. I believe man will not merely endure : he will prevail. He is immortal, not because he alone among creatures has an inexhaustible voice, but because he has a soul, a spirit capable of compassion and sacrifice.

11. The tragedy of our times is
(a) we are unable to bear pain
(b) we have forgotten the problems of the human heart
(c) we have learnt to bear general and universal physical fear
(d) the fear of the spirit

Show Answer/Hide

Answer – (C)

12. What must writers learn again?
(a) The lessons of life
(b) The problems of a heart in conflict with itself
(c) To be afraid
(d) To be fearless

Show Answer/Hide

Answer – (B)

13. A writer’s workshop should be filled with
(a) stories of love and lust
(b) stories of victories
(c) universal truths
(d) ephemeral facts

Show Answer/Hide

Answer – (C)

14. According to the author, the end of man is untenable because
(a) of his inexhaustible voice
(b) of his endurance
(c) of his mortal life
(d) of his spirit, born of his soul

Show Answer/Hide

Answer – (B)

15. The word ‘puny’ means
(a) brave
(b) daring
(c) tiny
(d) doomed

Show Answer/Hide

Answer – (C)

Passage-II

People do not understand the nature or ramifications of most educational changes. They become involved in change voluntarily or involuntarily and in either case experience ambivalence about its meanings, form, and consequences. I have implied that there are a number of things at stake-changes in goals, skills, philosophy or beliefs, behaviour, etc. Subjectively these different aspects experienced in a diffuse, incoherent manner. Change often is not conceived of as being multidimensional. Objectively, it is possible to clarify the meaning of an educational change by identifying and describing its separate dimensions. Ignorance of these dimensions explains a number of interesting phenomena in the field of educational changes: for example, why some people accept an innovation they do not understand; why some aspects of a change are implemented and others not; why strategies neglect for change certain essential components.

The concept of objective reality is tricky. Reality is always defined by individuals and groups. But individuals and groups interact to produce social phenomena (constitutions, laws, policies, educational change programmes), which exist outside any given individual. There is also the danger that the objective reality is only the reflection of the producers of change and thus simply a glorified version of their subjective conceptions. We can reduce this problem by following the practice of posing double questions: “What is the existing conception of reality on a given issue?” Followed quickly by “says who?”

16. People do not understand the nature or ramifications of educational change because
(a) they do not understand the multidimensional character of change
(b) they see the certainty in the change
(c) they are ambiguous in their decision
(d) it takes time and hard work

Show Answer/Hide

Answer – (A)

17. People would accept an innovation with understanding, if
(a) they find meaning of the innovation in their use
(b) there is clarity regarding its aspects
(c) they themselves learn to innovate in their contexts
(d) they work with their immediate and distant colleagues

Show Answer/Hide

Answer – (A)

18. What is the caution the author sounds with regard to ‘objective reality’?
(a) Objective reality is a collective reality which may have many problems
(b) Objective reality may be influenced by subjective thinking and considerations
(c) Objective reality is the collective influence of all people
(d) Objective considerations are part of the subjective reality and thus they are interrelated

Show Answer/Hide

Answer – (D)

19. Which two words in the passage mean the opposite of the word whole?
(a) Version and ramifications
(b) Phenomena and programmes
(c) Components and dimensions
(d) Conceptions and programmes

Show Answer/Hide

Answer – (C)

20. Which of the following sums up the idea of the author?
(a) Change is subjective and warrants objectivity from conceptualisation to implementation
(b) Subjectivity cannot be ruled out by describing the main dimensions of change
(c) It is difficult to conceptualise the change which satisfies all sections with understanding
(d) Change has to be conceptualised collectively in its many dimensions, and dealt with objectively

Show Answer/Hide

Answer – (D)

error: Content is protected !!