UKSSSC LT English Answer Key 2021 Archives | TheExamPillar

UKSSSC LT English Answer Key 2021

UKSSSC LT Assistant Teacher Exam 08 Aug 2021 (English) Official Answer Key

उत्तराखंड अधीनस्थ सेवा चयन आयोग (UKSSSC – Uttarakhand Subordinate Service Selection Commission) द्वारा उत्तराखंड सहायक अध्यापक (LT Assistant Teacher) की भर्ती परीक्षा का आयोजन दिनांक 08 अगस्त, 2021 को किया गया। यह हिंदी, अंग्रेजी, कला, भौतिक विज्ञान तथा गणित, संगीत, संस्कृत, विज्ञान, वाणिज्य, शारीरिक शिक्षा, गृह विज्ञान, भूगोल विषयों के अध्यापकों के पदों हेतु लिखित परीक्षा का आयोजन किया गया था । इन परीक्षाओं का प्रश्नपत्र उत्तर कुंजी (Paper With Answer Key) सहित यहाँ पर उपलब्ध है। यह उत्तराखंड सहायक अध्यापक (Uttarakhand LT Assistant Teacher) के अंगेजी विषय (English) का प्रश्नपत्र उत्तर कुंजी (Paper With Official Answer Key) के साथ उपलब्ध है।

UKSSSC (Uttarakhand Subordinate Service Selection Commission) organized the Uttarakhand LT Assistant Teacher Exam Paper on 08th  August 2021. This Exam Paper Uttarakhand LT Assistant Teacher Exam Paper 2021 English Subject Question Paper with Official Answer Key. 

Post Name – उत्तराखंड सहायक अध्यापक (Uttarakhand LT Assistant Teacher)
Exam Paper Part –  English
Exam Date – 08 August 2021

Total Number of Questions – 100
Paper Set – D

Uttarakhand LT Assistant Teacher Exam Paper 2021
Subject – English
(Official Answer Key)

1. Who has propounded the theory of connectionism?
(A) Thurston
(B) Thorndike
(C) Pavlov
(D) Skinner

Show Answer/Hide

Answer – (B)

2. The first step of action research is :
(A) Identification of the problem
(B) Analysing the probable causes of the problem
(C) Delimiting the problem
(D) Formulation of action hypothesis

Show Answer/Hide

Answer – (A)

3. The correct sequence of heuristic method’s terms is :
(A) Creation of problems, discovery of facts, formulation of hypothesis
(B) Discovery of facts, formulation of hypothesis, creation of problems
(C) Formulation of hypothesis, creation of problems, discovery of facts
(D) Discovery of facts, creation of problems, formulation of hypothesis

Show Answer/Hide

Answer – (A)

4. Who says that ‘Evaluation may be defined as a systematic process of determining the extent to which educational objectives are achieved by pupils.’ ?
(A) Dandekar
(B) Helmastader
(C) Torgerson and Adams
(D) E.A. Peal

Show Answer/Hide

Answer – (A)

5. In which teaching method, the new rules or principles are derived from examples?
(A) Synthesis method
(B) Lecture method
(C) Deductive method
(D) Inductive method

Show Answer/Hide

Answer – (D)

6. The scalogram method of attitude measurement was propagated by :
(A) Likert
(B) Guttman
(C) Thurston
(D) Thorndike

Show Answer/Hide

Answer – (C)

7. A concept learnt by a student in History class is used by him in Hindi class. This is an example of:
(A) Bilateral transfer
(B) Negative transfer
(C) Positive transfer
(D) Vertical transfer

Show Answer/Hide

Answer – (C)

8. Team teaching is developed by:
(A) J. Freeman
(B) B.F. Skinner
(C) M.B. Buch
(D) Carlo Olsan

Show Answer/Hide

Answer – (A)

9. According to Jean Piaget, the period concrete operational stage is:
(A) 11 to 15 years
(B) 2 to 7 years
(C) 7 to 12 years
(D) From birth to 2 years

Show Answer/Hide

Answer – (C)

10. According to ‘Right to Education, Act 2009′, seats are reserved for children of economically and socially disadvantaged group of society in private schools:
(A) 30%
(B) 25%
(C) 15%
(D) 20%

Show Answer/Hide

Answer – (B)

11. In psychology, to show oneself like any other person by the person, belongs to which defence strategy?
(A) Projection
(B) Reaction formation
(C) Regression
(D) Identification

Show Answer/Hide

Answer – (D)

12. Evaluation is related to which phase of teaching?
(A) Pre-Active Phase of Teaching
(B) Post-Active Phase of Teaching
(C) Inter-Active Phase of Teaching
(D) None of the above

Show Answer/Hide

Answer – (B)

13. How many sub-tests are there in Bhatia Battery General Intelligence Test?
(A) 2
(B) 5
(C) 3
(D) 7

Show Answer/Hide

Answer – (B)

14. Extrinsic Programmed Instruction is also known as:
(A) Linear Programming instruction
(B) Methetics Programming instruction
(C) Branch Programming instruction
(D) None of the above

Show Answer/Hide

Answer – (A)

15. According to Terman – “The intelligence quotient of the mental retarded children is”:
(A) Less than 75
(B) More than 75
(C) More than 70
(D) Less than 70

Show Answer/Hide

Answer – (D)

16. By whom the 16 PF Questionnaire personality is made of ?
(A) Raymond Bernard Cattell
(B) Henry A. Murrey
(C) Sigmund Freud
(D) C.H. Jung

Show Answer/Hide

Answer – (A)

17. In which plan, school is considered children-home?
(A) Winnetka Plan
(B) Contract Plan
(C) Dalton Plan
(D) Morrison Plan

Show Answer/Hide

Answer – (C)

18. By increasing the number of items in the test:
(A) Validity decreased
(B) Reliability is decreased
(C) Validity is increased
(D) Reliability is increased

Show Answer/Hide

Answer – (D)

19. Comes under the acquired motives are:
(A) Self protection
(B) Hunger and thirst
(C) Cooperation and competition
(D) Anger and fear

Show Answer/Hide

Answer – (C)

error: Content is protected !!