HP Forest Guard 2021 Official Answer Key Archives | TheExamPillar

HP Forest Guard 2021 Official Answer Key

Himachal Pradesh Forest Guard Exam Paper 07 Nov 2021 (Official Answer Key)

हिमाचल प्रदेश मुख्य वन संरक्षक (Himachal Pradesh Chief Conservator of Forests) द्वारा आयोजित हिमाचल प्रदेश वन रक्षक (Himachal Pradesh Forest Guard) की परीक्षा का आयोजन 07 नवम्बर 2021 को संपन्न हुई। Himachal Pradesh Forest Guard के परीक्षा का प्रश्न पत्र सहित उत्तर कुंजी यहाँ पर (TheExamPillar.com) उपलब्ध की गई है।

Himachal Pradesh Chief Conservator of Forests Conduct the HP Forest Guard Exam Paper 2021. Himachal Pradesh Forest Guard Exam Paper Held on 07 November 2021 (Sunday).  Himachal Pradesh Forest Guard Exam Paper With Answer Key Available Here (TheExamPillar.com).

Exam – HP Forest Guard Exam Paper 2021
Paper Series – B
Date – 07 November 2021 (Sunday)
Total Questions – 85

Himachal Pradesh Forest Guard Exam Paper 2021
(Official Answer Key)

Fill in the blanks with correct option

1. Complete the sentence:
A burnt child ______
(A) dreads the burns
(B) dreads the fire
(C) dares the fire
(D) scares the fire

Show Answer/Hide

Answer – (B)

2. Change the narration:-
She said to me, “The earth is round”.
(A) She asked me that the earth was round
(B) She said that the earth is round
(C) She tells me that the earth is round
(D) She told me that the earth is round

Show Answer/Hide

Answer – (D)

3. Change the Voice:
“Let a lie never be told”
(A) One should never tell a lie
(B) None should tell a lie
(C) Don’t tell a lie
(D) Never tell a lie

Show Answer/Hide

Answer – (D)

4. The young one of ‘Cat’ is called?
(A) Baby
(B) Pup
(C) Kitten
(D) None of these

Show Answer/Hide

Answer – (C)

5. Either of these paths _______ to the temple
(A) lead
(B) leads
(C) leading
(D) have led

Show Answer/Hide

Answer – (B)

6. They ______ her since she was a child
(A) have known
(B) were knowing
(C) know
(D) are knowing

Show Answer/Hide

Answer – (B)

7. Don’t dwell ______ what has passed away!
(A) on
(B) into
(C) at
(D) for

Show Answer/Hide

Answer – (A)

8. The collective noun for owls is ______ .
(A) pack
(B) school
(C) swarm
(D) parliament

Show Answer/Hide

Answer – (D)

9. Walk fast lest you _______ miss the train.
(A) would
(B) should
(C) could
(D) can

Show Answer/Hide

Answer – (B)

10. We _______ to help the poor.
(A) need
(B) dare
(C) ought
(D) shall

Show Answer/Hide

Answer – (C)

11. In the sentence, ‘I have lost my book’. The word ‘have’ is…
(A) Principal verb
(B) Auxiliary verb
(C) Transitive verb
(D) None of these

Show Answer/Hide

Answer – (B)

12. The correct saying is:
(A) Greed is a curse
(B) Agreed is a curse
(C) The greed is a curse
(D) None of these

Show Answer/Hide

Answer – (A)

13. Re-arrange the following jumbled words and choose the correct one:
age/an/this/mobile/of/phones/is
(A) An age of mobile phone is this
(B) This is an age of mobile phones
(C) This an age is of mobile phones
(D) Mobile phone is an age of this

Show Answer/Hide

Answer – (B)

14. Which one is not correct?
(A) My friends do not smoke
(B) He is reading a book
(C) Ram has gone to Shimla
(D) A lot of money are wasted on the project

Show Answer/Hide

Answer – (D)

15. What is the comparative degree of “Busy”?
(A) Busiest
(B) Busier
(C) More busy
(D) Most busy

Show Answer/Hide

Answer – (B)

16. लिखने की रीति को क्या कहते हैं?
(A) लिखावट
(B) सुलेख
(C) श्रुतिलेख
(D) वर्तनी

Show Answer/Hide

Answer – (D)

17. ‘हर पन्द्रह दिन बाद होने वाला’ वाक्यांश के लिए सही शब्द कौन सा है?
(A) साप्ताहिक
(B) वार्षिक
(C) मासिक
(D) पाक्षिक

Show Answer/Hide

Answer – (D)

18. ‘आचार्य’ शब्द का स्त्रीलिंग क्या होगा?
(A) आचार्यणी
(B) आचार्या
(C) आचार्टी
(D) आचार्याणी

Show Answer/Hide

Answer – (B)

19. हिन्दी वर्णमाला में स्वरों की कुल संख्या कितनी है?
(A) 33
(B) 13
(C) 44
(D) 11

Show Answer/Hide

Answer – (D)

20. ‘देवालय’ शब्द में कौन सी संधि है?
(A) गुण संधि
(B) यण संधि
(C) दीर्घ संधि
(D) उपरोक्त में से कोई नहीं

Show Answer/Hide

Answer – (C)

error: Content is protected !!