Civil Services (Preliminary) Examination 2024 Archives | TheExamPillar

Civil Services (Preliminary) Examination 2024

UPSC CSE (Preliminary) Exam 2024 Paper I (GS) – 16 June 2024 (Answer Key)

UPSC (Union Public Service Commission) Conduct the UPSC (IAS/IFS) Preliminary Exam 2024. This Paper held on 16 June 2024. UPSC General Studies (Paper – I) Full Paper With Answer Key available Here . 

Exam  UPSC Civil Services (Preliminary) Examination 2024
Subject  Paper – I – General Studies (GS) 
Date of Exam 
16 June, 2024
Total Questions  100
Paper Set  A

UPSC IAS (CSE) Pre Exam 2024 (Answer Key)
Paper – I (General Studies)

1. Consider the following statements:
Statement – I :
The atmosphere is heated more by incoming solar radiation than by terrestrial radiation.
Statement – II : Carbon dioxide and other greenhouse gases in the atmosphere are good absorbers of long wave
radiation.
Which one of the following is correct in respect of the above statements?
(a) Both Statement-I and Statement-II are correct and Statement-II explains Statement-I
(b) Both Statement-I and Statement-II are correct, but Statement-II does not explain Statement-I
(c) Statement-I is correct, but Statement-II is incorrect
(d) Statement-I is incorrect, but Statement-II is correct

Show Answer/Hide

Answer – (D)

Explanation –

  • Statement 1 is incorrect : The atmosphere is heated more by terrestrial radiation than by incoming solar radiation.
  • Statement 2 is correct : Carbon dioxide and other greenhouse gases in the atmosphere are good absorbers of long wave radiation.

2. Consider the following statements:
Statement – I : Thickness of the troposphere at the equator is much greater as compared to poles.
Statement – II :  At the equator, heat is transported to great heights by strong convectional currents.
Which one of the following is correct in respect of the above statements?
(a) Both Statement-I and Statement-II are correct and Statement-II explains Statement-I
(b) Both Statement-I and Statement-II are correct, but Statement-II does not explain Statement-I
(c) Statement-I is correct, but Statement-II is incorrect
(a) Statement-I is incorrect, but Statement-II is correct
 

Show Answer/Hide

Answer – (A)

Explanation – 

  • Statement 1 is correct : Thickness of troposphere at the equator is much greater as compared to poles.
  • Statement 2 is correct : At the equator, heat is transported to great heights by strong convectional currents.

3. Consider the following:
1. Pyroclastic debris
2. Ash and dust
3. Nitrogen compounds
4. Sulphur compounds
How many of the above are products of volcanic eruptions?
(a) Only one
(b) Only two
(c) Only three
(d) All four

Show Answer/Hide

Answer – (D)

Explanation – 

  • Statement 1 is correct : Pyroclastic debris: Pyroclastic flows are the most dangerous and destructive aspect of explosive volcanism.
  • Statement 2 is correct : Ash and dust: Variously called nuées ardentes (“glowing clouds”), glowing avalanches, or ash flows, they occur in many sizes and types, but their common characteristic is a fluidized emulsion of volcanic particles, eruption gases, and entrapped air, resulting in a flow of sufficiently low viscosity to be very mobile and of sufficiently high density to hug the ground surface.
  • Statement 3 is correct : Nitrogen compounds: Small quantities of other volatile elements and compounds also are present, such as hydrogen, helium, nitrogen, hydrogen chloride, hydrogen fluoride, and mercury.
  • Statement 4 is correct : Sulphur compounds: The most common volcanic gases are water vapour, carbon dioxide, sulfur dioxide, and hydrogen sulfide.

4. Which of the following is/are correct inference/inferences from isothermal maps in the month of January?
1. The isotherms deviate to the north over the ocean and to the south over the continent.
2. The presence of cold ocean currents, Gulf Stream and North Atlantic Drift make the North Atlantic Ocean colder and the isotherms bend towards the north.
Select the answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Show Answer/Hide

Answer – (A)

Explanation –

  • Statement 1 is correct: The isotherms deviate to the north over the ocean and to the south over the continent.
  • Statement 2 is incorrect : The presence of cold currents, Gulf Stream (warm current) and North Atlantic Drift (warm current) makes the North Atlantic Ocean warmer and the isotherms though it bends towards north.

5. Which of the following countries are well known as the two largest cocoa producers in the world?
(a) Algeria and Morocco
(b) Botswana and Namibia
(c) Cote d’Ivoire and Ghana
(d) Madagascar and Mozambique

Show Answer/Hide

Answer – (C)

Explanation – 

  • About 70 percent of the world’s cocoa beans come from four West African countries: Ivory Coast, Ghana, Nigeria and Cameroon.
  • The Ivory Coast and Ghana are by far the two largest producers of cocoa, accounting for more than 50 percent of the world´s cocoa.

6. With reference to the Himalayan rivers joining the Ganga downstream of Prayagraj from West to East, which one of the following sequences is correct?
(a) Ghaghara – Gomati – Gandak – Kosi
(b) Gomati – Ghaghara – Gandak – Kosi
(c) Ghaghara – Gomati – Kosi – Gandak
(d) Gomati – Ghaghara – Kosi – Gandak

Show Answer/Hide

Answer – (B)   

Explanation – A large number of tributaries like Alaknanda, Ramganga, Kali, Yamuna, Gomti, Ghagra, Gandak, Kosi and Sone, draining 11 states of the country join River Ganga at different confluence points during its journey.

7. Consider the following statements: 
Statement – I – Rainfall is one of the reasons for weathering of rocks.
Statement – II – Rain water contains carbon dioxide in solution.
Statement – III – Rain water contains atmospheric oxygen.
Which one of the following is correct in respect of the above statements?
(a) Both Statement-II and Statement-III are correct and both of them explain Statement-I
(b) Both Statement-II and Statement-III are correct, but only one of them explains Statement-I
(c) Only one of the Statements II and III is correct and that explains Statement-I
(d) Neither Statement-II nor Statement-III is correct

Show Answer/Hide

Answer – (A)

Explanation – 

  • Rainwater is typically devoid of all dissolved solids but contains dissolved gases (oxides of carbon, nitrogen and sulphur) which result in pH values of about 5.5 or lower.
  • The rainwater is oxidizing and acidic.
  • It generally contains oxygen, nitrogen, and carbon dioxide in solution, together with ammonium nitrate after thunderstorms.

8. Consider the following countries:
1. Finland
2. Germany
3. Norway
4. Russia
How many of the above countries have a border with the North Sea?
(a) Only one
(b) Only two
(c) Only three
(d) All four

Show Answer/Hide

Answer – (B)

Explanation – The sea is bordered by the island of Great Britain to the southwest and west, the Orkney and Shetland islands to the northwest,Norway to the northeast, Denmark to the east,Germanyand the Netherlands to the southeast, and Belgium and France to the south.

9. Consider the following information:

Waterfall Region River
1. Dhuandhar Malwa Narmada
2. Hundru Chota Nagpur Subarnarekha
3. Gersoppa Western Ghats Netravati

In how many of the above rows is the given information correctly matched?
(a) Only one
(b) Only two
(c) Only three
(d) None

Show Answer/Hide

Answer – (A)

Explanation – 

Waterfall Region River
Pair 1 is incorrect: Dhuandhar Kaimur Narmada
Pair 2 is correct: Hundru Chota Nagpur Subarnarekha
Pair 3 is Incorrect: Gersoppa Western Ghats Sharavati

10. Consider the following information:

Region Name of the mountain range Type of mountain
1. Central Asia Vosges Fold mountain
2. Europe Alps Block mountain
3. North America Appalachians Fold mountain
4. South America Andes Fold mountain

In how many of the above rows is the given information correctly matched?
(a) Only one
(b) Only two
(c) Only three
(d) All four

Show Answer/Hide

Answer – (B)

Explanation – 

Region Name of the Mountain Range Type of Mountain
Pair 1 is incorrect: France Vosges Block Mountain
Pair 2 is incorrect: Europe Alps Fold Mountain
Pair 3 is correct: North America Appalachians Fold Mountain
Pair 4 is correct: South America Andes Fold Mountain
  • Vosges are examples of block mountains located in Eastern France.
  • The Alps Mountains are ‘Young Fold Mountains’. The Alps Mountains are the highest and most extensive mountain range in Europe which were formed millions of years ago.
  • The crust that is now the Appalachians began folding over 300 million years ago, when the North American and African continental plates collided.
  • The Andes are mostly being folded and uplifted from the thicker, less-dense rocks of the South American plate.

error: Content is protected !!