Haryana PCS Pre Exam 2021 answer key Archives | TheExamPillar

Haryana PCS Pre Exam 2021 answer key

Haryana PCS Pre Exam 12 Sep 2021 General Studies Paper 1 (Official Answer Key) in English Language

Haryana Public Service Commission (HPSC)  conducted the HCS (Haryana Civil Services) Pre Exam on 12th September 2021. Haryana PCS Pre Exam Paper I (General Studies) with Answer Key available here.  

Exam – HCS (Haryana Civil Services)
Organiser – HPSC (Haryana Public Service Commission)
Subject – Paper I (General Studies) 
Date –
12 September 2021
Total Question –
100
Paper Set – A

Haryana PCS Pre Exam Paper I (General Studies) – 12 Sep 2021 (Hindi Language)
Click Here

Haryana PCS Pre Exam Paper 2021 Official Answer Key
Paper – I (General Studies)

1. Among the following languages, which has/have been has/have been declared as ‘Classical Language/Languages’by the Indian Government ?
(i) Malayalam
(ii) Kannada
(iii) Telugu
(iv) Tamil
(A) (i) and (iv) only
(B) (ii) and (iii) only
(C) (ii), (iii) and (iv) only
(D) All of the above

Show Answer/Hide

Answer – (D)

2. Which among the following is known as ‘Virodhi Kavi’ or the ‘Rebel Poet’ ?
(A) Suryakant Tripathi Nirala
(B) Kazi Nazrul Islam
(C) Sumitranandan Pant
(D) Mohan Rakesh

Show Answer/Hide

Answer – (B)

3. In which of the following place/places are the famous Ashokan pillars found ?
(i) Sanchi
(ii) Sarnath
(iii) Lauriya Nandangarh
(iv) Amravati
(A) (i) only
(B) (i) and (ii) only
(C) (i), (ii) and (iii) only
(D) All of the above

Show Answer/Hide

Answer – (C)

4. Who were the chief painters of the Hamza-nama under Akbar’s order ?
(A) Bihzad and Mulla Dust Muhammad
(B) Daswanth and Basawan
(C) Sayyed Ali and Abdas Samad
(D) Manohar and Bishun Das

Show Answer/Hide

Answer – (C)

5. Which language was used as the official language in Satavahana Age?
(A) Sanskrit
(B) Prakrit
(C) Telugu
(D) Tamil

Show Answer/Hide

Answer – (B)

6. Which among following is NOT a proto-Harappan culture ?
(A) Amri culture
(B) Sothi culturery
(C) Kot-Diji culture
(D) Zhob culture

Show Answer/Hide

Answer – (D)

7. DETA Who led the English Company’s Embassy to Emperor Farrukshiyar court ?
(A) Thomas Roe
(B) Gerald Aungier
(C) Robert Clive
(D) John Surman

Show Answer/Hide

Answer – (D)

8. Which of the following is incorrectly paired ?
(A) Ramosi Uprising : Chittur Singh. 1822
(B) Santal Rebellion : Birsa Munda, 1899
(C) Rangpur Uprising : Dirjinarain, 1783
(D) Kol Uprising : Buddhu Bhagat, 1831

Show Answer/Hide

Answer – (B)

9. Which of the following statements about the ‘Ahrar Movement’ are true ?
(i) One of its founders was Maulana Muhammad Ali.
(ii) Its members advocated active participation in the Indian National Movement.
(iii) It was founded in the early decades of the twentieth century,
(iv) It supported the loyalist politics of the Aligarh Movement.
Choose the correct answer :
(A) (ii), (iii), (iv)
(B) (i), (ii), (iii)
(C) (i), (iii), (iv)
(D) (i), (iv), (iii)

Show Answer/Hide

Answer – (B)

10. Arrange the chronological order of the Sufi saints:
(i) Nasiruddin Chirag-i-Delhi
(ii) Shaikh Muinuddin Sijzi
(iii) Baba Farid
(iv) Nizamuddin Aulia
Choose the correct chronology:
(A) (ii), (iv), (iii), (i)
(B) (ii), (iii), (iv), (i)
(C) (i), (iii), (iv), (ii)
(D) (i), (ii), (iii), (iv)

Show Answer/Hide

Answer – (B)

11. Who assassinated Stevens, the District Magistrate of Tippera (Tripura) in 1931 ?
(A) Kalpana Datta and Suhasini Ganguly
(B) Pritilata Waddedar and Kalpana Datta
(C) Santi and Suniti Chaudhury
(D) Bina Das and Basanti Devi

Show Answer/Hide

Answer – (C)

12. Which dynasty ruled in the region of modern Haryana at the time of Ghaznavid invasion ?
(A) Tomara Rajputs
(B) Parmara Rajputs
(C) Chauhan Rajputs
(D) Kacchwaha Rajputs

Show Answer/Hide

Answer – (A)

13. Which statements are correct about the Bhakti saint Namdeva ?
(I) Worshipped Vitthal of Pandharpur.
(II) He was from Gujarat.
(III) He was a son of a tailor.
(IV) He wrote many Abhangas.
Choose the correct answer :
(A) (I), (II), (IIT), (IV)
(B) (II), (III), (IV)
(C) (I), (III), (IV)
(D) (I), (II), (II)

Show Answer/Hide

Answer – (C)

14. Given below are the locations of four archaeological sites in India:
(P) Attirampakkam, (Q) Bhimbetka, (R) Piklihal, (S) Burzahom
the following presents the correct order of their locations from North to South?
(A) SQPR
(B) QRPS
(C) QSPR
(D) SQRP

Show Answer/Hide

Answer – (D)

15. Which among the following is a term that emerged during the 18th century in connection with the Agrarian system which basically meant a contract by which the revenue of an area was farmed out to the highest bidder ?
(A) Patta
(B) Qaul
(C) Tashkhis
(D) Ijara

Show Answer/Hide

Answer – (D)

16. With reference to the Mughal administration, which among the following options is connected to the features of Mansabdari System?
(A) Zat, Sawar
(B) Barkat, Fana
(C) Namus, Din
(D) Peshkash, Nazr

Show Answer/Hide

Answer – (A)

17. In the context of Land Revenue Settlement of Colonial India. Which of the following statements is NOT correct ?
(A) In 1790, Lord Wellesley introduced the Permanent Settlement in Bengal Province.
(B) Under this, the Zamindars were recognised as the owners of the entire land in their Zamindaris.
(C) It made right of land ownership hereditary.
(D) Zamindars were given the right to sell the land.

Show Answer/Hide

Answer – (A)

18. With reference to Medieval Indian History, what does ‘Pietra Dura’ refer to ?
(A) It was a type of textile design prevalent in Deccan.
(B) Coloured, hard stones placed in depressions carved into marble or sandstone creats beautiful, ornate patterns.
(C) A variety of musical instrument played during Mughal wedding rituals.
(D) A kind of coloured photograph brought from Iran to the Mughal court.

Show Answer/Hide

Answer – (B)

19. Arrange the following cases related to basic structure of Constitution in chronological orde
(I) Minerva Mills Case
(II) Golak Nath Case
(III) Indira Gandhi vs Raj Narain
(IV) Kesavanand Bharati Case
(A) II→ III → I →IV
(B) II→ IV → III →I
(C) I→ III→ II →IV
(D) II→ III→ I →IV

Show Answer/Hide

Answer – (B)

20. Assertion (A) : Financial bills can be introduced only in the Lower House (Lok Sabha).
Reason (R) : Lower House (Lok Sabha) is directly elected by the people.
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are true and R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

Show Answer/Hide

Answer – (B)

Haryana PCS Pre Exam 12 Sep 2021 General Studies Paper 1 (Official Answer Key)

हरियाणा लोक सेवा आयोग (HPSC – Haryana Public Service Commission) द्वारा आयोजित HCS (Haryana Civil Services) की परीक्षा 12 सितम्बर 2021 को हुई थी। इस परीक्षा का प्रथम प्रश्नपत्र सामान्य अध्ययन (Paper I General Studies) उत्तर कुंजी सहित उपलब्ध है (Haryana PCS Exam Paper 2021 with Answer Key) .  

परीक्षा (Exam) – HCS (Haryana Civil Services)
आयोजक (Organiser) – HPSC (Haryana Public Service Commission)
विषय (Subject) – सामान्य अध्ययन (General Studies)
दिनांक (Date) –
12 September 2021
प्रश्न संख्या (Total Question) –
100
Paper Set – A

Haryana PCS Pre Exam Paper I (General Studies) – 12 Sep 2021 (English Language)
Click Here

Haryana PCS Pre Exam Paper 2021 Official Answer Key
Paper – I (General Studies)

1. निम्नलिखित भाषाओं में कौन-सी भाषा/भाषाओं को भारत सरकार द्वारा शास्त्रीय भाषा/ भाषाएँ घोषित किया गया है ?
(i) मलयालम
(ii) कन्नड़
(iii) तेलुगु
(iv) तमिल
(A) सिर्फ (i) और (iv)
(B) सिर्फ (ii) और (iii)
(C) सिर्फ (ii), (iii) और (iv)
(D) उपरोक्त सभी

Show Answer/Hide

Answer – (D)

2. निम्नलिखित में से किसे ‘विरोधी कवि’ जाना जाता है ?
(A) सूर्यकान्त त्रिपाठी निराला
(B) काजी नजरूल इस्लाम
(C) सुमित्रानन्दन पन्त
(D) मोहन राकेश

Show Answer/Hide

Answer – (B)

3. निम्नलिखित में से किस स्थान/स्थानों पर अशोक के स्तंभ पाए गए हैं ?
(i) सांची
(ii) सारनाथ
(iii) लौरिया नन्दनगढ़
(iv) अमरावती
(A) सिर्फ (i)
(B) सिर्फ (i) और (ii)
(C) सिर्फ (i), (ii) और (iii)
(D) उपरोक्त सभी

Show Answer/Hide

Answer – (C)

4. अकबर के आदेश के तहत हमज़ानामा के प्रमुख चित्रकार कौन थे ?
(A) बिहजाद और मुल्ला दोस्त मुहम्मद
(B) दशवन्त और बसावन
(C) सैयद अली और अब्दुस समद
(D) मनोहर और बिशन दास

Show Answer/Hide

Answer – (C)

5. सातवाहन काल में किस भाषा को राजभाषा के रूप में प्रयोग किया जाता था ?
(A) संस्कृत
(B) प्राकृत
(C) तेलुगू
(D) तमिल

Show Answer/Hide

Answer – (B)

6. निम्नलिखित में से कौन-सी प्राक् हड़प्पा संस्कृति नहीं है ?
(A) अमरी संस्कृति
(B) सोथी संस्कृति
(C) कोट दीजी संस्कृति
(D) झोब संस्कृति

Show Answer/Hide

Answer – (D)

7. किसने फर्रुखसियर के दरबार में इंग्लिश कंपनी के दूतावास का नेतृत्व किया ?
(A) थोमस रो
(B) जेराल्ड ऑन्जियर
(C) रोबर्ट क्लाइव
(D) जॉन सुरमन

Show Answer/Hide

Answer – (D)

8. निम्नलिखित में से कौनसा युग्म गलत सुमेलित है ?
(A) रामोसी विद्रोह : चित्तुर सिंह, 1822
(B) सन्थाल विद्रोह : बिरसा मुण्डा, 1899
(C) रंगपुर विद्रोह : दिरजीनारायण, 1783
(D) कोल विद्रोह : बुद्ध भगत, 1831

Show Answer/Hide

Answer – (B)

9. अहरार आँदोलन के बारे में निम्न में से कौन-सा कथन सत्य है ?
(i) मौलाना मुहम्मद अली इसके संस्थापकों में से एक थे ।
(ii) इसके सदस्यों ने भारतीय स्वतंत्रता आंदोलन में सक्रीय भागीदारी की वकालत की ।
(iii) इसकी स्थापना 20वीं सदी के प्रारंभिक दशक में हुई थी ।
(iv) इसने अलीगढ़ आंदोलन के राजपक्ष समर्थक राजनीति का समर्थन किया ।
सही उत्तर का चयन करें :
(A) (ii), (iii), (iv)
(B) (i), (ii), (iii)
(C) (i), (iii), (iv)
(D) (i), (iv), (iii)

Show Answer/Hide

Answer – (B)

10. सूफी सन्तों को काल क्रमानुसार लगाएँ :
(i) नसीरूद्दीन चिराग-ए-दिल्ली
(iii) बाबा फरीद 
(ii) शेख मुइनुद्दीन सिजज़ी
(iv) निजामुद्दीन औलिया
सही क्रम का चयन करें :

(A) (ii), (iv), (iii), (i)
(B) (ii), (iii), (iv), (i)
(C) (i), (iii), (iv), (ii)
(D) (i). (ii), (iii), (iv)

Show Answer/Hide

Answer – (B)

11. 1931 में तिप्पेरा (त्रिपुरा) के जिला मजिस्ट्रेट स्टीवंस की हत्या किसने की?
(A) कल्पना दत्ता और सुहासिनी गांगुली
(B) प्रीतिलता वाडडेडर और कल्पना दत्ता
(C) संती और सुनीति चौधरी
(D) बीना दास और बसंती देवी

Show Answer/Hide

Answer – (C)

12. गजनवी आक्रमण के समय आधुनिक हरियाणा के क्षेत्र में किस वंश का राज था ?
(A) तोमरा राजपूत
(B) परमार राजपूत
(C) चौहान राजपूत
(D) कच्छवाहा राजपूत

Show Answer/Hide

Answer – (A)

13. भक्ति संत नामदेव के बारे में कौन से कथन सत्य हैं ?
(i) वे पंढरपुर के विट्ठल को पूजते थे।
(ii) वे गुजरात से थे ।
(ii) वे दर्जी के पुत्र थे ।
(iv) उन्होंने कई अभंग लिखे ।
सही उत्तर चुनिए :
(A) (I), (II), (III), (IV)
(B) (II), (III), (IV)
(C) (I), (III), (IV)
(D) (I), (II), (II)

Show Answer/Hide

Answer – (C)

14. नीचे भारत के चार पुरातात्विक स्थल दिये हैं।
(P) अटिरामपक्कम्, (Q) भीमबेटका, (R) पिक्लिहल, (S) बुर्जहोम
निम्नलिखित में से कौन उत्तर से दक्षिण तक उनके स्थानों का सही क्रम प्रस्तुत करता है?
(A) SQPR
(B) ORPS
(C) QSPR
(D) SQRP

Show Answer/Hide

Answer – (D)

15. निम्नलिखित में से कौन-सा शब्द 18वीं शताब्दी में कृषि व्यवस्था के साथ सम्बद्ध था जिसका अर्थ एक ऐसे अनुबंध से था जिसमें राजस्व संग्रहण का अधिकार अधिकतम बोलीदाता को दिया जाता था ?
(A) पट्टा
(B) कौल
(C) ताश्की
(D) इजारा

Show Answer/Hide

Answer – (D)

16. मुगल प्रशासन के संदर्भ में, निम्नलिखित में से कौन सा विकल्प मनसबदारी प्रथा की विशेषताओं से संबंधित है ?
(A) जात, सवार
(B) बरकत, फना
(C) नामुस, दिन
(D) पेशकश, नज़र

Show Answer/Hide

Answer – (A)

17. औपनिवेशिक भारत के भूमि राजस्व बंदोबस्त के संदर्भ में, निम्नलिखित में से कौन सा कथन सही नहीं है?
(A) 1790 में लार्ड वैलेजली ने बंगाल प्रांत में स्थाई बंदोबस्त लागू किया ।
(B) इसमें जमींदारों को अपनी जमींदारी में पूरी जमीन के मालिक के रुप में मान्यता प्राप्त हो गई।
(C) इसने भूमि स्वामित्व को वंशानुगत बनाया ।
(D) जमींदारों को जमीन बेचने का अधिकार दिया गया ।

Show Answer/Hide

Answer – (A)

18. मध्यकालीन भारतीय इतिहास के संदर्भ में ‘पिएत्रा ड्यूरा’ किस से संबंधित है ?
(A) यह दक्कन में प्रचलित एक वस्त्र डिजाइन था ।
(B) संगमरमर या बलुआ पत्थर में नक्काशी किए गए खुदाई में रखे गए रंगीन सख्त पत्थर सुंदर अलंकृत फैट बनाते हैं ।
(C) मगल विवाह की रस्मों के दौरान बजाए जाने वाले कई तरह के वाद्य यंत्र ।
(D) एक तरह की रंगीन तस्वीर जो ईरान से मुगल दरबार में लाई गई ।

Show Answer/Hide

Answer – (B)

19. संविधान के बुनियादी ढाँचे से संबंधित निम्न मामलों को कालक्रमबद्ध कीजिये :
(I) मिनर्वा मिल्स मामला
(II) गोलकनाथ मामला
(III) इंदिरा गाँधी बनाम राज नारायण
(IV) केशवानन्द भारती मामला
(A) II → III → I → IV
(B) II → IV → III → I
(C) I → III → II → IV
(D) II → III → I→ IV

Show Answer/Hide

Answer – (B)

20. कथन (A) : वित्त विधेयक केवल निचले सदन (लोक सभा) में प्रस्तुत किये जा सकते हैं।
कारण (R) : निचला सदन (लोक सभा) जनता द्वारा प्रत्यक्ष रूप से निर्वाचित होता है ।
(A) A और R दोनों सत्य हैं तथा R, A की सही व्याख्या है।
(B) A और R दोनों सत्य हैं तथा R, A की सही व्याख्या नहीं है ।
(C) A सत्य है किन्तु R असत्य है।
(D) A असत्य है किन्तु R सत्य है।

Show Answer/Hide

Answer – (B)

error: Content is protected !!